LG 65UF9500 – Televizorul cu atitudine de ColorPrime time [REVIEW]
La CES 2015, LG prezenta o nouă tehnologie, denumită ColorPrime, pentru redarea imaginii și culorilor pe televizoarele sale. Acum, în primăvară, am avut spre review modelul LG 65UF9500 care beneficiază de aceasta.
Câțiva ani, cât eram mic, am stat la țară. Singurul televizor era cu tub catodic și când se deregla îl „reparai” lovindu-l tare pe centru. În peste 15 ani, vremurile s-au schimbat mult. Nu aveam o dimensiune a schimbării până când n-am folosit televizorul LG 65UF9500. Asta pentru că livrează conținutul la rezoluție 4K, are acces la internet (este unul dintre cele inteligente) și este foarte subțire.
Introducere – LG 65UF9500
Întâi, producătorii de televizoare le-au vrut cu ecran plat. Apoi, mai subțiri, din ce în ce mai subțiri. S-a ajuns la mijlocul anilor 2000 la rezoluție HD și full HD, iar mai apoi la 3D. Cel mai nou trend este al rezoluției 4K. În acest trend se înscrie modelul LG 65UF9500, cu diferența că folosește tehnologia ColorPrime pentru reproducerea culorilor, încă beneficiază de funcționalități pentru conținut 3D, iar sistemul de operare webOS a ajuns la versiunea 2.0. Și e rapid, mult mai rapid.
Ca orice altă tehnologie, și „inteligența” televizoarelor a evoluat treptat. Fără să fi avut în paralel televizoare de la alți competitori, dar testând alte sisteme de operare pe TV-uri smart, pot spune că ce a făcut LG cu webOS este cea mai bună soluție. În versiunea 2.0, ajutată și de un procesor cu patru nuclee pe 64 de biți, meniurile se deschid rapid, lansarea de aplicații asemenea, interfața a fost ajustată, astfel încât să nu îți afecteze experiența de vizionare și unele funcții sunt mai intuitive.
Un minus pe care l-am găsit până acum pe televizoarele smart a fost lentoarea cu care navigai folosind browser-ul. De la a scrie adrese web la a citi articole pe site-uri, totul era făcut cu „răbdare”. Chiar dacă televizorul LG cu webOS 2.0 încă nu are funcționalitățile pe care le are un browser de PC sau smartphone, este rapid. Probabil că nu vei folosi, în cele mai multe cazuri, televizorul pentru a naviga pe internet, dar atunci când vrei să faci asta nu vrei să aștepți.
Modelul LG 65UF9500 are 65 de inci în diagonală, o grosime de doar 9,2mm în cel mai subțire punct, o telecomandă „magică” (LG Magic Remote funcționează ca un mouse, având integrate o rotiță de scroll, o tastatură alfanumerică și un accelerometru) și sunet Harman Kardon. Referitor la acest ultim detaliu, sunetul este optimizat pentru gama de frecvențe, claritatea este sporită (atenuând zgomotul de fundal) și sistemul audio este capabil să reproducă sunetul pe șapte canale virtuale.
Bun, ai câteva certitudini: e smart, e subțire, are cea mai mare rezoluție disponibilă și sunet de calitate. Și mai folosește tehnologia ColorPrime pe care n-am detaliat-o încă. În esență, are de-a face cu procesul de fabricație a LED-urilor utilizate în panoul televizorului. Prin schimbarea substanței cu care sunt realizate, spectrul de culoare generat de acestea se lărgește. Culorile sunt astfel cu până la 30% mai intense.
Spre deosebire de un panou 4K obișnuit, vei observa o îmbunătățire. În egală măsură, s-ar putea s-o confunzi cu suprasaturarea și s-o găsești deranjantă, dar este o chestiune care ține de fiecare om. Eu m-am obișnuit cu ecranele AMOLED de pe telefoane și apreciez același tip de culori și aceeași intensitate a imaginii și pe un televizor.
Televizorul, împreună cu toată gama LG din 2015, este echipat cu tuner TV de tip DVB-T2/C/S2, care respectă cele mai noi standarde de emisie. Acest tuner este compatibil și după data de 17 iunie 2015, când România va trece de la semnalul analog la semnal digital în ceea ce privește transmisia terestră (standardul implementat fiind DVB-T2).
Puncte pro – LG 65UF9500
Din conținut full HD poți face 4K, în caz că vrei să te uiți la un film și îți faci griji că o să arate urât. Această funcționalitate se numește upscaling și nu este o noutate, dar să o faci bine e mereu îmbucurător. LG susține că televizorul trece un video prin șase pași diferiți pentru a obține unul 4K. Cu videoclipurile 1080p funcționează, arată foarte bine, dar este o problemă cu 1080i. Din nefericire, în România televiziunea digitală HD încă are probleme la acest capitol.
Sunetul este foarte bun, chiar dacă nu o să le placă tuturor celor care vor ceva puternic. Nu este un televizor care să-ți umple casa cu sunet ca un sistem dedicat, ci este un televizor care te introduce într-o ambianță plăcută. Am apreciat pozitiv și trecerea lină între treptele de volum, cu un control fin asupra intensității.
Nu putea lipsi de pe lista de beneficii webOS 2.0. Este lăudabil efortul făcut de LG pentru a optimiza ecosistemul, acum mai trebuie convinși dezvoltatorii să livreze aplicații. webOS 2.0 se mișcă foarte bine în meniuri, animațiile sunt plăcute și intuitive, iar meniul de configurare a televizorului la prima pornire este poate cel mai user friendly pe care l-am văzut pe smart TVs.
Puncte contra – LG 65UF9500
ColorPrime este un pas înainte pentru culori mai bune, pentru o claritate mai mare a imaginii, dar este la granița între „foarte bine” și „suprasaturare”. Este un lucru de luat în calcul când te uiți la televizor, nu te aștepta să fie ca un ecran de cinema (deși are mod de vizionare similar).
Pe cât de „magică” ziceam că este telecomandă, pe atât de mult voiam o tastatură QWERTY pe ea și eventual să fie încărcată prin acumulator, nu prin baterii AA. Tastatura fizică este bună, cei obișnuiți pe alfanumerice se vor descurca, dar eu nu m-am înțeles cu ea. Totuși, dacă ai nevoie de QWERTY, poți conecta pe USB orice tastatură găsești în retail, iar televizorul o va recunoaște automat. De asemenea, dacă telecomanda ar avea acumulator și ai încărca-o prin microUSB, te-ar scuti de griji cu consumarea bateriilor.
LG a fost una dintre companiile care a susținut trendul 3D. Acesta a eșuat lamentabil, dar sud-coreenii n-au renunțat la a-l pune pe televizoare. Nu am nicio problemă cu prezența funcționalității, cine vrea o folosește, dar ochelarii sunt cel puțin mediocrii. Nu te aștepta la o experiență încântătoare.
Concluzie – LG 65UF9500
Televizorul LG 65UF9500 are un preț de peste 18.000 de lei. Același televizor are o diagonală de 65 de inci și menționez aceste detalii pentru că nu este pentru toată lumea. Este „bijuteria coroanei” de la LG și este plăcut, mie mi-a plăcut să îl folosesc și să văd cam cât a avansat acest domeniu. Ce am avut de reproșat am spus la „Puncte contra”. Ce aș vrea să văd pe viitor e o gamă mai mare de aplicații în LG Content Store.