TOP jocuri video 2013 pe care trebuie neapărat să le joci până la final de an

TOP jocuri video 2013 pe care trebuie neapărat să le joci până la final de an

Anul 2013 a fost plin de surprize plăcute și neplăcute în ceea ce privește gaming-ul. Am avut parte de foarte multe lansări de jocuri care nu întruneau nici măcar standardul de beta la data apariției până la raft și am avut parte de jocuri video care pur și simplu au reușit să ne uimească din toate punctele de vedere. Așa cum spune proverbul chinezesc ” Fie ca tu să trăiești în timpuri interesante”, anul 2013 a fost, da, un an interesant.

Multe jocuri video 2013 pe care le-am dezmințit ca fiind încă „un reboot” ne-au arătat că mai există talent în această industrie și câteva titluri ne-au luat pe nepregătite și ne-au demonstrat că industria indie poate să producă jocuri care să dea pe spate până și cel mai exigent critic.

Am realizat o listă cu cele mai bune jocuri video 2013. Poate câteva dintre ele v-au scăpat, cine știe.

Top Jocuri video 2013

10 – Battlefield 4

Probabil unul dintre cele mai lăudate și hulite jocuri din acest an, Battlefield 4 își merită locul. Campania lasă mult de dorit, chiar dacă este o îmbunătățire față de predecesor, iar noile plusuri când vine vorba de gameplay adaugă ceva jocului. Din păcate, nu primește un loc mai înalt în acest top din cauza problemelor pe care titlul le-a întâmpinat și încă le întâmpină în componența multiplayer. Sigur, când funcționează este o exprienta extrem de plăcută, dar are prostul obicei să îți ofere o eroare când îți este lumea mai dragă, fiind urmată de un game crash. 

9 – Injustice: Gods Among Us

Cei de al NetherRealm Studios au dovedit cu acest titlu că sunt capabili să facă un fighter cu super eroi așa cum trebuie. Adaptând o poveste destul de cunoscută din seria de benzi desentate DC, jocul urmează un fir narativ care reușește să țină captivat aproape orice iubitor de povești bine prezentate. Este nu numai o implementare strălucită a unei povești într-un fighter într-o manieră fluidă, dar și un titlu cu o mecanică de joc extrem de plăcută și foarte bine balansată, motiv pentru care își merită locul 9 în acest top.

8 – Gran Turismo 6

Da… știm că are micro tranzacții care costă inuman de mult. Totuși, poți să „farmezi” câteva sute de ore și să îți permiți acel Jaguar virtual mult dorit. Cu toate astea, Grand Turismo 6, pe scurt GT6, este cel mai bun simulator cu mașini din tot ceea ce înseamnă jocuri video 2013, fără drept de apel. Atenția la detalii și realismul au fost etaloane pentru serie, fiind cu mult mai evident în acest joc, Polyphony Digital arătând că PS3-ul încă nu și-a spus ultimul cuvânt când vine vorba de jocuri ce îți fac falca să cadă pe podea. Jocul nu numai că arată superb, dar a învățat din greșeli optimizând experiența de gameplay.

7 – Tomb Raider

Lara Croft este probabil unul dintre cele mai cunoscute personaje din gaming cam din toate timpurile, fiind văzut ca sex simbol și ca o femeie fatală de către mase. Direcția în care au dorit cei de la Eidos să ducă acest titlu a fost una extrem de nouă, jucătorul descoperind originile cautatoarei de comori. Dacă inițial începi doar cu un amărât de arc făcut din niște bucăți de lemn legate între ele, încet încet, pe măsură ce Lara capătă mai multă experiență, începi să obții și arsenal și fel și fel de alte elemente menite să te ajută să explorezi lumea din jurul tău. Dacă începi undeva la baza insulei, fiind mai mult un iepure speriat de bombe, pe măsură ce descoperi mediul, Lara căpăta experiență, dar și echipament.

Jocul Tomb Rider a fost blamat de către Square-Enix, dar nu este și de noi, este pe departe unul dintre cele mai bune jocuri video 2013.

6 – Bioshock Infinite

Să treci de la o lume acvatică, la una în nori pare nebunesc, mai ales când pui în balanța tehonologia de care dispune umanitatea momentan. Bine, să treci de la o distopie spațială la una acvatica pare nebunesc, asta dacă luăm în calcul și System Shock. Totuși, Bioshock Infinite a reușit să ne uimească în 2013 printr-o poveste extrem de bine prezentată și un gameplay care, cu toate că nu se abate prea mult de la formula originală, reușește să țină jucătorul interesat.

Punctul forte rămâne totuși povestea, care merită experimentată și savurată din toate punctele de vedere. Personajele sunt creoionate de scenariști într-un mod unic, lumea are un estetic deosebit și, mai presus de toate astea, finalul jocului îți dă un simț de împlinire și satisfacție cum puține jocuri o fac.

5 – Assasssins’s Creed Black Flag

Cu acest joc, Ubisoft a îndreptat mare parte din greșelile făcute în trecut cu seria Assassin’s Creed, aducând în prin plan un personaj plăcut, o poveste mult mai aerisită și orientându-se doar către un gameplay simplificat. Te poți pierde în lumea creeata de Ubisoft, putând să investești până la 60 de ore doar în campania de single player. Dar asta poate să difere de la jucător la jucător. Dacă vrei să explorezi toată harta, să găsești toate secretele și să faci toate misiunile secundare, poți pierde în jur de 100 de ore. De menționat că  este un joc cu pirați și ai și un vas cu care să explorezi lumea?

4 – Brothers – A tale of two Brothers

Brothers – A tale of two Brothers a fost „Sucker Punch-ul” anului 2013 – un joc care explorează metode alternative de narațiune, provocând jucătorul să interpreteze povestea din propriul punct de vedere. Are ceva din povestea lui Bastion combinat cu Journey și ceva elemente de cooperativ într-un singur jucător. În principiu, rezolvi diversele puzzle-uri folosind ambii frați într-o anumită secvență. Este un concept strălucit care nu te lasă să lași jocul până nu îl termini, un puzzle adventure pe care pur și simplu nu trebuie să îl ratezi în 2013.

3 – Metro: Last Light

Istoria incertă a acestui joc începe odată cu falimentul THQ. Totuși, ca o pasăre Phoenix, Last Light a ieșit la lumină și a reușit să dovedească că nu toate shooterele sunt create egal. Cu o poveste bazată, marginal pe metro 2034, Metro: Last Light nu este un joc cu o poveste bună, dar și un joc cu un gameplay extrem de rafinat, aducând în prin plan shooterele cu un fir narativ extrem de bine spus și explicat gradual jucătorului. Din păcate cea mai importantă componența a jocului, Ranger Mode-ul, a fost livrat jucătorilor sub formă de DLC, motiv pentru care primește doar a treia poziție în acest top jocuri video 2013.

2 – The Last of Us

Nu numai cel mai bun joc de PS3 al anului 2013, dar și unul dintre acele jocuri pe care o să le amintești când vine vorba de povești bine spuse cu un impact emoțional adânc. The Last of Us este în egală măsură analiza psihologică asupra naturii umane, cât și un joc cu un gameplay și o interpretare a apocalipsei zombie unice. La drept vorbind, o să te simți murdar în anumite ipostaze că faci parte din rasa umană și în altele o să îți vina să plângi, acțiunile și motivațiile fiind în unele cazuri de-a dreptul egoiste. Dar de departe, The Last of Us este unul dintre cele mai bune jocuri pe Playstation 3, nu numai din 2013, ci din toată istoria consolei.

1 – Grand Theft Auto V

Când vine vorba de un pachet complet, Rockstar nu dezamăgește. Grand Theft Auto V sau GTA 5 este de departe cel mai bun joc al anului, cu toate că a avut ceva probleme cu multiplayer-ul, probleme care în mare parte s-au rezolvat. Cu toate astea, cele 50 și ceva de ore justifică prețul jocului, oferind acum nu unul, ci trei personaje pe care să le controlezi într-un Los Angeles virtual numit Los Santos.

Jocul îți dă mână liberă să faci cam tot ce te taie capul, dar să și exprimentezi povestea extrem de satirică și bine scrisă a acestui ultim joc din serie. Personaje din jocurile trecute își fac apariția, noi personaje se impregenează în conștiința generală a jucătorilor și, mai mult decât atât, după ce ai terminat jocul, poți să îți dezvolți un adevărat imperiu în GTA Online. După cum am spus, un pachet complet în care ai ce face mai tot timpul.

Concluzii  TOP Jocuri video 2013

Așa cum vă spuneam și la începutul articolului, anul 2013 a fost plin de surprize, din păcate, multe dintre ele mai degrabă neplăcute, cumpărătorii blamând în mare parte publisherii care au împins data de lansare a unui produs doar pentru un profit sigur. Printre culpabili se numără și EA, care și-a însușit anul acesta, pentru a două oară consecutiv, titlul de cea mai slab pregătită companie din industria gaming-ului, fiind și ultimul cui în sicriul lui John Riccitiello. Iar aceștia sunt doar capul de afiș. Suntem siguri că în anul viitor acest gen de practici se va repeta și ne îndreptăm privirea cu entuziasm către piața dezvoltatorilor indie de gaming în 2014. Oricum, avem în față  un 2014 care promite să fie mai generos în numărul de lansări și de titluri noi.

Până la următorul articol despre  gaming, te invităm să discutăm împreună  în câmpul de comentarii de pe site despre jocurile de mai sus, despre cum ați fi văzut  clasamantul sau ce alte jocuri ar fi meritat să intre în galeria TOP jocuri video 2013.