MWC 2013 – Veni, vidi, vici – Retrospectiva
Mobile World Congress 2013, mai pe scurt MWC 2013, este cel mai mare targ de dispozitive si tehnologii pentru segmentul de dispozitive mobile.
De ce ii spun targ? Pentru ca asa mi-a dat impresia de la inceput. Targul e acel eveniment unde te duci sa vezi o multime de produse dintr-o anumita categorie, le pipai, le intorci pe toate partile, si apoi le cumperi daca iti convine pretul. Daca nu esti de acord cu suma ceruta, atunci mai negociezi. MWC 2013 s-a apropiat foarte mult de acest termen mai ales prin prisma faptului ca mai toate produsele de acolo sunt subiective, telefoane mobile, smartphone-uri si tablete. Acestea trebuie pipaite, tinute in mana, intoarse pe toate partile, la urma urmei sunt produsele cu care vei avea cel mai mult contact pe parcursul unei zile, probabil mai mult decat cu „jumatatea ta”. Nu e de gluma, daca stai sa te gandesti cat timp pierzi cu telefonul in mana in comparatie cu timpul pe care il petreci tinand in brate pe cel sau pe cea de langa tine, vei vedea ca am dreptate. 🙂
Organizare
La acest capitol nu prea avem nimic negativ de spus. Noua locatie este mai mare, mai bine gandita si mai eficienta decat cea in care a avut loc pana acum MWC. Intrarea s-a facut rapid pe multe porti echipate cu cititoare de carduri sau pentru cei cu un smartphone, cu NFC. Segmentarea producatorilor mari pe diferite hale este inteligenta, fortand vizitatorii sa le parcurga aproape pe toate si sa observe pe langa, si alte lucruri interesante. Nu mai luam in calcul faptul ca standurile unor producatori erau de dimensiuni impresionante, si probabil ca nu ar fi incaput mai mult de 7-8 intr-o singura hala. Modul de acces la diferitele sectiuni ale targului este extrem de ingenios conceput. Zona superioara, acolo unde se afla sali de conferinte, mese in aer liber si diferite cofetarii si restaurante este excelenta pentru intalniri, discutii si socializare. Membrii VIP aveau acces chiar si la un mini teren de golf, pentru a se „destresa” sau pentru a purta o conversatie intr-un mod obisnuit pentru ei, pentru ca stim ca o mare parte din intelegerile si deciziile majore se iau pe un teren neutru… de golf.
Aceeasi zona superioara ofera accesul catre fiecare hala, cu benzi si scari rulante pentru a va putea odihni sau a economisi timp pretios in deplasarea dintre zonele propuse pentru vizitat. Este de asemenea foarte bine semnalizata astfel incat dupa scurt timp nici nu mai ai nevoie de o harta pentru a te ghida in deplasare.
Internetul este gratuit in aceasta zona, atat la etaj cat si la parter, intre standuri, fiind insa relativ limitat de numarul mare de dispozitive care cereau o conexiune sau de numarul de modemuri si telefoane ce faceau sharing la conexiunea de internet. Pun pariu ca daca puneai un aparat de masura al radiatiilor in acea zona, acul indicator ar fi fost imediat dat peste cap.
Ce a fost nou?
Nu pot sa afirm ca m-am plimbat prea mult pe la MWC, sa fiu sincer a fost prima mea experienta la Barcelona, insa am reusit sa analizez piata si in anii trecuti cu alti ochi, mai critici. La fata locului erai atras de o multime de produse care mai de care mai interesnate, atunci cand le vedeai cu coada ochiului, iar cand ajungeai langa ele trebuia sa te uiti pe spate sau la specificatii sa vezi ce au diferit…
HTC s-a grabit sa isi lanseze noul One… un dispozitiv interesant, care seamana insa exagerat de mult cu jucaria de la Apple, cel putin din punct de vedere al carcasei, chiar inainte de MWC 2013. Ideea a fost interesanta, hai sa facem un eveniment chiar inainte, ca sa le dam motiv vizitatorilor sa ne caute la standul din Barcelona. A functionat. Unii erau chiar disperati sa puna mana pe HTC One incat ti-l smulgeau din mana daca stateai prea mult sa te uiti la el sau sa ii faci poze.
Ceasurile cu sistem de operare propriu si conectivitate Bluetooth au fost de asemenea niste dispozitive interesante care au atras un numar mare de vizitatori in standul respectiv. Este atractiva ideea de a avea functiile de baza ale unui smartphone, intr-un dispozitiv ce il porti la incheietura, insa ar fi fost mult mai util sa detina functiile de baza ale unui telefon si sa fie independent, decat sa afiseze doar notificarile de pe un smartphone.
Incarcarea wireless merita ceva atentie. Sunt multe companii care implementeaza deja sau vor include aceasta functie pe viitoarele smartphone-uri si dispozitive mobile. Este utila si, de ce nu, foarte comoda. Ba chiar este si usor de implementat in standuri foarte subtiri, dispozitive care au deja o anumita functie cum e biroul, standul TV, sau de ce nu amplificatorul sau radioul de pe noptiera.
Despre participanti
Au existat trei mari grupe de participanti si anume:
Vizitatorii: Aceasta categorie ii include pe cei pasionati sau interesati de tehnologie, veniti sa fie la curent cu ce se mai lanseaza in piata. Sunt oameni normali care nu au ca job principal blogging-ul sau activitatea jurnalistica, si probabil vor scrie si ei un post pe Facebook sau la ei pe blogul personal despre acest eveniment. Multi dintre ei vor pleca acasa nerabdatori sa povesteasca familiei si prietenilor cu ce se mai lauda producatorii in acest an.
Oamenii de business: In principal agenti de marketing, o multime de oameni cu pozitii cheie la nivelul de achizitii in companii mari si mici, o multime de reprezentanti ai unor companii care cauta o anumita tehnologie, sau doar scaneaza piata ca sa observe noutatile si apoi sa vina cu noi concepte pentru produsele proprii. Au fost probabil multi directori care cauta parteneriate cu alte companii in functie de ce tehnologii ofera, si de ce nu, si investitori independenti care asteapta cu sufletul la gura sa gaseasca acel proiect de suflet in care sa investeasca pentru ca apoi sa astepte un profit frumusel. Erau acei oameni, multi de altfel, imbracati la costum, cu un troller mic sau mediu pe care il trageau grabiti sa intre in complexul expozitional.
Bloggerii si jurnalistii: O categorie aparte, ce creste in fiecare an. Din pacate profesionalismul scade in mod proportional. Desigur, nu are cine sa ii invete cum sa isi faca treaba mai bine. Daca insa te-ai decis sa fi blogger profesionist, fa si tu un minim de documentare. Publicul tau este minim. Nu are rost sa strigi in gura mare ca nu te baga nimeni in seama. Pe de alta parte, multi dintre ei am vazut ca sunt foarte inchisi, nesociabili. Am incercat sa intru in vorba cu unii dintre ei si doar un procent mai mic de 50% erau interesati sa interactioneze cu alti colegi de breasla si sa schimbe opinii si pareri. Eu zic ca acest procent ar trebui sa creasca pe viitor, pentru a nu fi nevoiti sa folosim doar o aplicatie de messenger ca sa comunicam intre noi, la 2 pasi unul de celalalt. De asemenea ca si incepator in ale scrisului as mai recomanda sa iti faci o geanta de carti de vizita si sa imparti cu darnicie la astfel de targuri. Asta daca vrei sa te tina cineva minte pe viitor. Iti recomand de asemenea sa vorbesti cu cati mai multi reprezentanti de la standul respectiv, si sa nu ii ignori atunci cand te intreaba frumos daca te pot ajuta cu ceva. Este mult mai simplu si mai usor sa lasi pe cineva sa iti explice macar functiile noi ale telefonului caruia ii faci un hands-on decat sa consideri ca le stii tu pe toate.
Impresii finale
Poate ca tine de orientarea mea mai tehnica, poate de preferintele personale, chiar daca nu pot sa spun ca am fost dezamagit sa vad ca multi dintre producatorii mari continua sa laude aceleasi functii si caracteristici ca: Procesorul Quad-Core, display-ul FullHD, IPS, grosimea redusa si greutatea mica a dispozitivului. Chiar daca aceste functii sunt destul de importante in utilizarea de zi cu zi, mi-ar fi placut ca evenimentul in sine sa fie orientat mai mult pe ideea de ce anume se poate face cu acele dispozitive. Cum anume te ajuta la nivel productiv un smartphone si ce aplicatii ar fi utile sa folosesti pentru a beneficia de sporul de performanta promovat de producatori. Dispozitivele au devenit super rapide, insa mi se pare ca nu sunt folosite deloc la capacitatea anuntata. Ne laudam cu procesoare Quad-Core insa singura diferenta vizibila este cea in benchmark-uri.
Am inteles de asemenea ca piata de aplicatii mobile va creste in ritm alert pe parcursul acestui an, si ca vor exista multe proiecte interesante, daca nu chiar revolutionare, care trebuie urmarite cu atentie pe parcursul evolutiei lor. Piata de dispozitive mobile este inca tanara, imi face placere insa sa stiu ca multi dintre utilizatori si chiar si multi dintre producatori se maturizeaza odata cu ea, si cauta noi modalitati de a exploata aceste mici computere pe care le purtam in buzunar tot timpul, si care devin din ce in ce mai potente.
Sunt constient ca si partea de software, in special cea de jocuri a avansat in mod deosebit, si ca sunt o multime de titluri care beneficiaza din plin de avansul tehnologic. Toate dispozitivele se lauda de altfel ca pot rula continut FullHD , unele chiar 4K, insa formatele de video sunt inca mari, un film FullHD la o calitate buna ocupa inca 4-5 GB, iar memoria interna a telefonului este deseori limitata de producator la 8 sau 16 GB. Mi-ar fi placut sa vad un telefon cu conectivitate USB 3.0 si 128 GB memorie interna. Sunt multe lucruri interesante, si concepte pe care sper ca le voi vedea anul viitor.
Per ansamblu, experienta a fost una placuta. Am avut ocazia sa scriem materiale destul de multe, am invatat lucruri noi si am invatat sa ne documentam si mai bine. In alta ordine de idei, stati cu ochii pe noi. In cateva ore incepe CeBIT 2013, un alt targ unde aparitiile tehnologice sunt de asemenea de o importanta majora. Si aici va vom tine la curent cu cele mai interesante produse.