28 feb. 2013 | 17:10

MWC 2013: Incarcarea wireless, un subiect inca delicat. De ce?

ACTUALITATE
MWC 2013: Incarcarea wireless, un subiect inca delicat. De ce?

Incarcarea wireless este una din tehnologiile care nu pare sa impresioneze prea mult in ultima vreme. Chiar daca are toate sansele sa se transforme intr-o inventie revolutionara, momentan nu se bucura de atentia cuvenita.

Incarcarea Wireless

In cadrul vizitei noastre la MWC 2013 am dat si peste standul celor de la Wireless Power Consortium, cei care de altfel se ocupa de acest standard. Organizatia reprezinta de fapt o alianta intre producatorii de telefoane si dispozitive mobile, implicati in comercializarea acestei tehnologii.

Exemple foarte clare pana acum sunt Google Nexus 4 si Nokia Lumia 920, doua smartphone-uri ce beneficiaza deja de aceasta tehnologie. Ideea este destul de simpla: telefonul are in carcasa din spate sau chiar pe suprafata bateriei o spirala, iar dispozitivul de incarcare detine acelasi lucru. Incarcarea se face prin inductie si de aceea se spune ca este wireless. Practic, nu exista nici un contact electric, insa contactul fizic dintre cele doua produse nu este eliminat complet.

Companii precum TDK si Texas Instruments sunt din nou activ implicate in acest domeniu, ele furnizand practic bobinele de inductie folosite la aceste dispozitive. Sistemul este destul de simplu si poate fi integrat in aproape orice fel de suprafata non-metalica, cum ar fi cazul unui radio sau chiar al unor pad-uri foarte subtiri. Proiectul vede lumina zilei prin integrarea unor dispozitive de incarcare wireless, intr-o serie de restaurante MCDonalds din nordul Europei, pentru a testa reactia clientilor la aceasta tehnologie.

Incarcarea Wireless Radio TDK