România în spațiul cosmic: Munții Carpați pe Lună, cratere dacice pe Marte și Venus, planeta româncelor

de: Cojocaru Cristian
04 01. 2025
Forme de relief de pe Lună, Marte și Venus poartă nume românești. (Colaj Playtech)

România nu a rămas doar pe Pământ atunci când vine vorba de descoperiri și contribuții științifice. Țara noastră și-a pus amprenta în spațiul cosmic, dând nume unor cratere, munți și alte formațiuni de pe planete și sateliți naturali din sistemul solar. De la Munții Carpați pe Lună la cratere dacice pe Marte și până la simboluri feminine pe Venus, România strălucește în univers.

Românii au avut realizări importante în domeniul aerospatial, începând cu pionieri precum Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacție, și continuând cu Dumitru Prunariu, primul și singurul astronaut român care a zburat în spațiu. Astăzi, țara noastră continuă să contribuie la cercetarea spațială prin implicarea în proiecte internaționale, iar aceste realizări sunt reflectate și în denumirile spațiale care poartă amprenta românească.

Munții Carpați pe Lună și craterul Eminescu pe Mercur

România și-a lăsat amprenta pe Lună prin lanțul muntos Montes Carpatus, denumit după Munții Carpați. Acești munți se află la marginea unui vechi bazin de impact, Mare Imbrium, și au vârfuri care depășesc 2400 de metri înălțime. Tot pe Lună, se regăsește craterul Haret, numit în onoarea astronomului și matematicianului român Spiru Haret, o personalitate marcantă în educație și astronomie, scrie cotidianul Adevărul.

Pe Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, craterul Eminescu, cu un diametru de 125 de kilometri, a fost botezat în onoarea poetului național Mihai Eminescu. Acesta simbolizează o legătură cosmică între cultura românească și Univers.

Zona Munții Carpați de pe Lună, în format de imagine selenocromatică rectificată. (Foto: Si-ARP)

Cratere dacice și văi misterioase pe Marte

Planeta Marte găzduiește mai multe forme de relief cu nume românești, inclusiv valea Rhabon, numită după un râu dacic identificat cu Jiul. Această vale, cu o lungime de 246 de kilometri, s-a format în urma erupțiilor vulcanilor antici ai planetei roșii.

Tot pe Marte, craterele Iazu și Batoș, numite după localități din România, completează peisajul românesc transpus pe suprafața Planetei Roșii. De asemenea, craterul Oituz amintește de istoria și geografia țării noastre.

Cratere și văi cu nume dacice pe planeta Marte. (Foto: astro-urseanu.ro)

Stele și asteroizi cu nume românești

România este reprezentată și de 38 de asteroizi și 19 stele care poartă denumiri românești. Printre acestea se numără asteroidul Pârvulescu, descoperit în 1936, numit după Constantin Pârvulescu, și asteroidul Prunariu, dedicat astronautului Dumitru Prunariu. Alte exemple includ asteroizi cu nume haioase, precum Bubulina, sau denumiri inspirate de podgorii românești, cum ar fi Purcari.

În plus, două comete au primit nume românești. Una dintre ele, Damaica, este dedicată astronomului Victor Damaica, iar cealaltă, Van Gelt-Peltier-Damaica, recunoaște contribuțiile a trei astronomi.

Venus – planeta româncelor

Planeta Venus, cunoscută pentru peisajele sale vulcanice și relieful dramatic, este decorată cu nume de femei celebre din cultura românească. Craterul Văcărescu, denumit după poeta Elena Văcărescu, se află lângă lanțul muntos Saule Dorsa.

O altă formațiune vulcanică impresionantă este Darclee, numită în onoarea sopranei Hariclea Darclee. Pe Venus mai există și alte cratere cu nume feminine românești, precum Irinuca, Natalia, Ștefania, Veta, Zina și Esterica, evidențiind moștenirea culturală a româncelor în spațiu.

Pe Venus, mai multe cratere poartă numele unor români celebri, precum Hariclea Darclée și Elena Văcărescu, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Alte exemple din galaxia noastră

Pe lângă sistemul solar, în galaxia noastră, Calea Lactee, există stele care poartă denumiri românești. Acestea sunt incluse în cataloagele astronomice internaționale și subliniază contribuțiile țării noastre la cercetarea spațială.

În constelația Orion, o stea poartă numele Galați, reflectând atât tradiția orașului în educație, cât și legăturile sale istorice cu astronomia. Alte stele, cum ar fi cele denumite după Bârlad și Schela, continuă această tradiție.

De asemenea, în constelația Pegasus există stele care poartă nume românești inspirate din mitologie, precum steaua Decebal, un omagiu adus liderului dac. În constelația Andromeda, o stea a fost numită Sarmizegetusa, subliniind rădăcinile culturale și istorice ale României.

În plus, catalogul Messier include mai multe galaxii și roiuri stelare care au fost asociate cu nume românești datorită cercetătorilor români implicați în descoperirea și clasificarea lor.

Concluzie: România – un nume gravat în stele

Contribuțiile culturale, științifice și istorice ale României au fost recunoscute nu doar pe Pământ, ci și în spațiul cosmic. De la Munții Carpați pe Lună la craterele dacice de pe Marte și simbolurile feminine de pe Venus, România a reușit să își lase amprenta în Univers.

Aceste denumiri nu doar că onorează personalitățile și locurile emblematice ale țării, dar servesc și ca sursă de inspirație pentru viitor. Poate că, într-o zi, misiunile spațiale vor duce mai departe această moștenire, aducând și alte nume românești în explorarea cosmosului.