Descoperire care rescrie istoria Egiptului: mormântul unui faraon misterios, vechi de 3600 de ani

de: Cristian Cojocaru
30 03. 2025
Mormant Egipt antic descoperit faraon necunoscut 2600 de ani
Arheologi și cercetători la situl noului mormânt descoperit în Abydos, unul dintre cele mai vechi orașe ale Egiptului Antic, situat la aproximativ 480 de kilometri sud de Cairo. (Foto: Dr. Josef Wegner, Penn Museum/Reuters)

O echipă de arheologi egipteni și americani a anunțat o descoperire remarcabilă în situl arheologic Abydos, unul dintre cele mai vechi orașe ale Egiptului Antic. La aproximativ 480 de kilometri sud de Cairo, cercetătorii au scos la lumină mormântul uriaș al unui faraon necunoscut, vechi de circa 3.600 de ani. Specialiștii consideră că acest mormânt ar putea rescrie istoria unei dinastii considerate până acum pierdute, informează Reuters.

Un nou capitol arheologic la Abydos

Descoperirea a avut loc în zona numită Muntele Anubis, aflată la marginea de sud a necropolei Abydos, unde vânturile puternice acoperă periodic cu nisip vestigii ascunse de milenii. Mormântul se află la aproape 7 metri adâncime, iar intrarea decorată dă acccesul către mai multe camere funerare și bolte din cărămidă de lut, înalte de până la 5 metri.

Comparativ cu mormântul faraonului Seneb-Kay, descoperit în 2014 în aceeași regiune, noul sit se dovedește a fi mult mai vast și elaborat. Arheologii cred că acest mormânt aparține unui conducător anterior, posibil parte dintr-o așa-numită dinastie Abydos, despre care nu există mențiuni în listele oficiale ale regilor Egiptului.

Lucrări de teren lângă mormântul unui faraon necunoscut, vechi de circa 3.600 de ani, descoperit la Abydos de Penn Museum și arheologi egipteni. (Foto: Dr. Josef Wegner, Penn Museum/Reuters)

Picturi funerare rare și mistere nerezolvate

La intrarea în camera funerară din calcar au fost descoperite picturi murale pe tencuială, ilustrând zeițele Isis și Nephthys — figuri centrale în ritualurile funerare ale Egiptului Antic. Este un detaliu rar, deoarece aceste decorațiuni sunt printre cele mai vechi exemple de artă funerară regală din acea perioadă.

Din păcate, mormântul a fost grav afectat de jefuitorii de morminte în ultimele secole. Locul rezervat vaselor canopice, care adăposteau organele interne ale faraonului, a fost găsit gol, iar numele conducătorului, cândva inscripționat cu hieroglife aurii, a fost aproape complet distrus.

„Au deteriorat exact partea cu inscripțiile de identificare. Avem doar baza coloanelor de text, dar nu suficient pentru a descifra numele”, a explicat arheologul Josef Wegner pentru The New York Times, curator la Penn Museum din Philadelphia și liderul echipei americane.

O dinastie locală cu mari aspirații

Experții cred că dinastia Abydos a fost una locală, ce a condus o regiune restrânsă în jurul orașului cu același nume, dar ale cărei ambiții regale sunt dovedite de monumentalitatea mormintelor. Faptul că acești conducători foloseau titlul de „rege” sugerează o structură de putere consolidată, într-o epocă marcată de fragmentare politică în Egipt.

Kathryn Howley, arheolog la Institute of Fine Arts din New York, a subliniat importanța descoperirii: „Este un pas uriaș pentru înțelegerea unei perioade istorice despre care avem foarte puține surse. Această descoperire ne obligă să regândim anumite capitole din istoria Egiptului Antic.”

Faraonul care a fost odinioară îngropat în acest mormânt se crede că a condus o parte a Egiptului în urmă cu aproximativ 3600 de ani. (Foto: Dr. Josef Wegner, Penn Museum/Reuters)

Urmează alte surprize?

Echipa de cercetare nu exclude posibilitatea ca în această regiune să se afle și alte morminte intacte sau parțial intacte. Printre candidații posibili pentru identitatea faraonului se numără conducători ca Senaiib sau Paentjeni, menționați în alte inscripții funerare din Abydos.

„Visul nostru este să descoperim un mormânt complet intact. Poate că acesta va fi următorul”, a spus Josef Wegner.

Descoperirea din martie 2025 adaugă o piesă esențială în puzzle-ul istoriei faraonilor și oferă o fereastră spre o lume regală uitată, a cărei existență rămâsese până acum doar o ipoteză în arhivele egiptologilor.