Veste proastă pentru șoferi. Carburanții s-ar putea scumpi din 2025

de: Iulian Ioncea
23 10. 2024

Șoferii din România ar putea să se confrunte cu scumpiri importante la carburanți începând din 2025, ca urmare a unor modificări legislative recente.

În data de 22 octombrie, Camera Deputaților a aprobat o schimbare a Codului fiscal, prin care toate companiile de petrol, gaze și carburanți din țară vor fi obligate să plătească un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri. Această măsură va afecta direct prețul la pompă, potrivit avertismentelor venite din partea Asociației Energie Inteligentă.

Impozitul suplimentar și impactul asupra pieței

Noua măsură fiscală prevede ca toate companiile din domeniul petrolului, gazelor și carburanților să fie supuse unui impozit suplimentar, indiferent de cifra lor de afaceri.

Până acum, doar companiile cu venituri de peste 50 de milioane de euro erau obligate să plătească acest impozit, ceea ce a creat o situație considerată discriminatorie de către inițiatorii proiectului legislativ. Cei trei deputați, Țuțuianu Marius-Horia, Crîstici Ognean și Nacov Gheorghe, au argumentat că această schimbare este necesară pentru a asigura un mediu concurențial echitabil.

Deși scopul măsurii este de a crea un cadru fiscal unitar și competitiv pentru toți jucătorii din piață, efectele ar putea fi resimțite negativ de consumatori. Asociația Energie Inteligentă a avertizat că această supraimpozitare va duce, cel mai probabil, la creșterea prețurilor la carburanți și gaze naturale, deoarece companiile vor încerca să compenseze costurile suplimentare prin majorări de prețuri.

Mai mult decât atât, unii dintre furnizori se află deja într-o situație economică delicată, în care profitul lor este mai mic decât totalul impozitelor pe care trebuie să le plătească statului.

Reacții și perspective pentru 2025

Măsura a fost criticată de Consiliul Economic și Social, Guvern și Senat, însă Camera Deputaților a votat în favoarea acestei inițiative, care se va aplica doar în 2025. Asociația Energie Inteligentă a subliniat că impactul acestei decizii ar putea fi dezastruos pentru unele companii din sectorul energetic, forțându-le să majoreze prețurile sau chiar să închidă afaceri.

Totodată, se așteaptă ca și prețul gazelor naturale pe piața angro să crească în următorii ani. Asociația estimează că, până în 2025, prețul gazului ar putea ajunge la 40 euro/MWh, ceea ce ar pune presiune suplimentară pe consumatori, fie ei persoane fizice sau companii.

Această situație ar putea agrava și mai mult creșterile de prețuri la carburanți, afectând direct costurile de transport și de producție la nivel național.