„Unul la un miliard”: Fotograf care l-a surprins pe Lionel Messi cu bebelușul Lamine Yamal povestește despre ședința foto rară după ce imaginile au făcut înconjurul planetei

de: Beatrice Dumitru
15 07. 2024

Un fotograf din Barcelona, care a documentat evenimente sportive în Spania timp de peste 30 de ani, a devenit recent celebru la nivel global datorită unei ședințe foto din 2007 care a reapărut pe internet. Aceasta l-a transformat pe fotograf într-un superstar mondial.

Începutul unei povești legendare

Josep Monfort este fotograful care a capturat imagini cu Lionel Messi, pe atunci în vârstă de 20 de ani, ținând în brațe un bebeluș ca parte a unei ședințe foto pentru UNICEF și FC Barcelona. Fotografiile îl arată pe Messi alături de bebelușul Lamine Yamal, care acum este o senzație în fotbalul internațional, după ce a împlinit 17 ani pe 13 iulie.

Yamal a fost interpretul de succes la Euro 2024, cu un gol uimitor în semifinala împotriva Franței, cimentându-și locul ca unul dintre cei mai talentați tineri fotbaliști din lume.

„Trăiesc într-un vis,” a declarat Monfort pentru CNN, reflectând asupra avalanșei de emoții pe care le-a trăit în ultimele zile.

„Începutul a două legende”

Lionel Messi îl ține în brațe pe bebelușul Lamine Yamal în timpul ședinței foto din 2007. (Foto: Joan Monfort/AP)

Fotografiile cu Messi ținându-l în brațe pe Yamal au atras atenția mondială când tatăl lui Yamal a postat o poză pe Instagram cu mama bebelușului și fotbalistul argentinian zâmbind la copilul în baie, cu legenda: „Începutul a două legende.”

La începutul lunii iulie, Monfort a primit un telefon neașteptat.

„Un coleg de la ziarul SPORT m-a sunat la miezul nopții și m-a întrebat: ‘Aceasta este poza ta?’” povestește Monfort. „Am răspuns: ‘Da, aceasta este poza mea. Am făcut această poză acum mulți ani.’ Și am întrebat: ‘Cine este bebelușul?’ Iar el mi-a spus: ‘Bebelușul este, desigur, Lionel Messi. Și celălalt bebeluș este Lamine Yamal.’”

Înainte de acest apel, Monfort mărturisește că uitase de fotografie și nu știa cine era bebelușul pe care l-a fotografiat cu Messi, explicând că ședința foto a fost parte a unui proiect de strângere de fonduri și conștientizare între Barça și UNICEF.

Proiectul UNICEF și Barça

Clubul și UNICEF au desfășurat acest proiect anual, producând un calendar cu vedetele echipei alături de localnici din diverse medii. Cu câțiva ani înainte, ședința foto îl implicase pe Ronaldinho, superstarul Barcelonei și al Braziliei, pozând alături de fiica lui Monfort, Jana.

Lamine Yamal a crescut în cartierul Rocafonda din Mataró, un oraș aproape de Barcelona. În prezent, după ce marchează un gol, Yamal își folosește degetele pentru a forma numerele trei, zero și patru în fața pieptului său – un omagiu adus ultimei părți a codului poștal 08304 din cartierul Rocafonda.

Amintiri din ședința foto

Messi o ajută pe mama lui Yamal, Sheila Ebana, să-l îmbăieze. (Foto: Joan Monfort/AP)

Monfort spune că familia lui Yamal a câștigat o tombolă pentru a participa la ședința foto, iar Jana adaugă că au fost alese familii „defavorizate.” În timpul ședinței foto, Monfort își amintește că Messi era „foarte timid” dar „foarte profesionist” în timp ce făcea fotografiile cu Yamal.

Jana, care avea cinci ani la momentul ședinței foto, își amintește de rățușca de cauciuc care apare în unele dintre fotografii. Această rățușcă făcea parte din rutina ei de baie acasă, dar din păcate, a fost pierdută de-a lungul anilor.

Impactul fotografiilor asupra carierei lui Monfort

Messi îl îmbăiază pe micuțul Yamal. (Foto: Joan Monfort/AP)

După ședința foto, amintirea fotografiei s-a estompat în mintea lui Monfort, concentrându-se pe alte proiecte – a fost prezent la multe dintre succesele Barcelonei cu Messi pe teren și a acoperit Olimpiadele, Formula 1 și MotoGP.

Chiar și atunci când a surprins debutul lui Yamal la Barcelona, la vârsta de 15 ani, devenind cel mai tânăr jucător din peste un secol, sau când l-a văzut strălucind la Euro 2024, Monfort nu avea idee că fotografiase deja internaționalul spaniol când acesta era bebeluș.

„Este nebunesc. Nu m-am gândit niciodată că tatăl meu ar face ceva de genul acesta,” a spus Jana pentru CNN. „Îmi place munca lui, dar nu eram pregătită pentru asta. A fost nebunie.”

Monfort spune că este „mândru” de fotografie, reflectând asupra acestui „moment unic, unul la un miliard.”

Atât Messi, cât și Yamal au trecut prin celebra academie La Masia a Barcelonei și și-au făcut debuturile la vârste fragede. Messi este cel mai mare marcator din istoria Barcelonei, cu 672 de goluri. A jucat cele mai multe meciuri, a câștigat cele mai multe trofee și a obținut cele mai multe premii Balón d’Or din istoria clubului.