Un VIDEO uimitor arată diferența dintre o inimă sănătoasă și una afectată de boli cardiovasculare
This browser does not support the video element.
Experți din Marea Britanie și Franța au utilizat o nouă tehnică cu raze X pentru a captura structura anatomică a inimii până la 20 de micrometri – jumătate din lățimea unui fir de păr uman. În anumite zone, imaginile au fost realizate la nivel celular, ceea ce înseamnă că sunt prezentate celulele individuale ale organului.
Clipul compară două inimi întregi de la donatori adulți decedați – una sănătoasă și una bolnavă. Inima sănătoasă are o formă clar definită, în timp ce inima bolnavă este mai rotundă, cu vase și fibre musculare ofilite, scrie Dailymail. Aceste imagini au fost realizate de experți de la University College London (UCL) și European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble, Franța.
Profesorul Peter Lee de la departamentul de inginerie mecanică al UCL a comparat noul atlas al inimii umane cu Google Earth: „Permite să vizualizăm întregul organ la scară globală, apoi să facem zoom la nivel de stradă pentru a examina caracteristicile cardiovasculare în detalii fără precedent.”
Studiu comparativ al inimilor de la donatori decedați
Inimile provin de la doi pacienți decedați: inima sănătoasă aparținea unui bărbat alb de 63 de ani, fără probleme cardiace cunoscute, în timp ce inima bolnavă era de la o femeie albă de 87 de ani, cu istoric de boală cardiacă ischemică, care este cauzată de fluxul sanguin redus către inimă. Boala cardiacă ischemică a fost responsabilă pentru 8,9 milioane sau 16% din decesele globale în 2019, o cifră care a crescut cu mai mult de două milioane din 2001. Femeia avea, de asemenea, hipertensiune arterială și fibrilație atrială, un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid.
La ESRF din Franța, echipa a folosit o tehnică cu raze X numită tomografie cu contrast de fază ierarhic (HiP-CT) pentru a imagina inimile până la o scară de 20 de micrometri. Profesorul Lee a subliniat avantajele majore ale acestei tehnici: „Obținem o vedere 3D completă a organului, de aproximativ 25 de ori mai bună decât un scanner CT clinic. În plus, putem face zoom la nivel celular în zone selectate, de 250 de ori mai bine, pentru a obține aceleași detalii ca printr-un microscop, dar fără a tăia eșantionul.”
O resursă valoroasă pentru înțelegerea bolilor cardiovasculare
Imaginile obținute oferă detalii și conexiuni care nu erau cunoscute anterior. Cercetătorii subliniază că aceste inimi sunt de la donatori decedați dintr-un motiv bine întemeiat – nu ar fi posibil să se imagineze inima unei persoane vii în acest mod din cauza dozei ridicate de radiații.
Cu toate acestea, ar putea dura ceva timp până când această tehnică va fi utilizată în mod obișnuit, deoarece imagistica fiecărei inimi a generat 10 terabytes de date – de 1 milion de ori mai mult decât o scanare CT standard. „Principalul factor limitativ este procesarea datelor foarte mari produse de HiP-CT”, a explicat Paul Tafforeau de la ESRF, care a inventat tehnica.
Experții cred că imaginile vor oferi o resursă valoroasă pentru o mai bună înțelegere a bolilor cardiovasculare – denumirea pentru diverinimase afecțiuni care afectează inima sau vasele de sânge, fiind principala cauză de deces la nivel mondial. Profesorul Andrew Cook, anatomist cardiac de la institutul de științe cardiovasculare al UCL, a menționat: „Avem acum o modalitate de a determina diferențele în grosimea țesutului și a straturilor de grăsime situate între suprafața exterioară a inimii și sacul protector din jurul inimii, ceea ce ar putea fi relevant în tratarea aritmiilor.”
Noul studiu a fost publicat astăzi în revista Radiology, iar o prezentare a cercetării va fi prezentată la The Wonders, parte a Festivalului de Inginerie al UCL, în Teatrul Bloomsbury.