16 sept. 2022 | 07:35

Sportul nu înseamnă doar pierderea în greutate: ce spun cardiologii despre o inimă sănătoasă

ACTUALITATE
Sportul nu înseamnă doar pierderea în greutate: ce spun cardiologii despre o inimă sănătoasă

Sportul înseamnă mult mai mult decât pierderea în greutate, dar într-o lume în care obezitatea este atât de puternic asociată cu sănătatea precară, este greu să nu faci un obiectiv principal din a scăpa de kilogramele în plus.

Un nou editorial de la trei cardiologi americani explică de ce aceasta este o greșeală atât de mare. Chiar dacă nu se arde grăsimea viscerală, dovezile emergente sugerează că activitatea fizică poate încă îmbunătăți sănătatea și forma fizică a inimii noastre, prelungindu-ne astfel viața.

Când vine vorba de îmbunătățirea sănătății, cardiologii – Carl Lavie, Robert Ross și Ian Neeland – susțin că simpla creștere a cantității de activitate fizică este mai importantă decât concentrarea pe pierderea în greutate. Argumentul este controversat și, fără îndoială, va declanșa dezbateri suplimentare, dar autorii prezintă clar dovezile lor de susținere.

Sportul e important pentru sănătate, dar nu neapărat cum credeai

În special, cardiologii se concentrează pe un studiu publicat în Journal of Obesity în august, care a descoperit că măsurile de exercițiu sunt un predictor mult mai bun al sănătății pe termen lung decât indicele de masă corporală sau conținutul de grăsime corporală al unei persoane.

Printre 116.228 de adulți, acest studiu a constatat că creșterea activității fizice a eliminat în esență cea mai mare parte a riscului de mortalitate din orice cauză și decese cardiovasculare în următorii 12 ani. Acest lucru a fost adevărat chiar dacă circumferința taliei unui individ a crescut în aceeași perioadă.

„Aceasta este o constatare care este în întregime în concordanță cu numeroasele observații care demonstrează că exercițiile fizice sunt asociate cu beneficii într-o gamă largă de rezultate de sănătate, în asociere cu pierderea în greutate minimă sau nulă”, scriu cardiologii în editorialul lor.

„Cu toate acestea, dovezi considerabile sugerează că o concentrare monolitică pe pierderea în greutate ca singurul factor determinant al succesului pentru strategiile care vizează reducerea obezității nu este justificată și, mai important, elimină oportunitățile de a se concentra asupra altor comportamente potențial importante ale stilului de viață care sunt asociate cu sănătatea substanțială”.

Cu alte cuvinte, medicii pot eșua antrenamentele pacienților punând prea mult accent pe pierderea în greutate și nu suficient pe scăderea comportamentelor sedentare.

În timp ce autorii editoriali recunosc „dovezile considerabile și fără echivoc” că obezitatea este un factor de risc pentru sănătate, ei subliniază, de asemenea, un „paradox al obezității”, în care obezitatea este uneori asociată cu un risc mai scăzut de mortalitate.