Un fost angajat la NASA dezvăluie motivul pentru care multe fotografii din spațiu nu sunt reale: „Majoritatea acestor poze sunt ilustrații”

de: Ozana Mazilu
16 08. 2024
Fotografiile cu Calea Lactee sunt ilustrații

Calea Lactee, galaxia în care trăim, a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru astronomi și pasionați de știință deopotrivă. Cu toate acestea, un fost analist spațial de la NASA a dezvăluit recent un adevăr surprinzător despre imaginile iconice ale Căii Lactee pe care le găsim pe internet: acestea nu sunt fotografii reale, ci doar ilustrații bazate pe observații și ipoteze științifice.

De ce nu putem fotografia Calea Lactee în întregime

Alexandra Doten, fost analist spațial la NASA și creatoare de conținut științific, a explicat într-un videoclip pe TikTok că oamenii nu au văzut niciodată o imagine completă a Căii Lactee, deoarece nu este posibil să fotografiem întreaga galaxie dintr-un unghi exterior.

„Nu există o fotografie completă a Căii Lactee, galaxia în care trăim”, a spus Doten.

„Fiecare imagine completă pe care o vedeți despre Calea Lactee este o ilustrație. Nu putem vedea Calea Lactee așa, și nu cred că oamenii vor putea vreodată”.

Motivul pentru care nu putem captura o astfel de imagine este simplu: pentru a fotografia galaxia în întregime, ar trebui să trimitem o navă spațială dincolo de marginea sa, un lucru care este, în prezent, dincolo de posibilitățile tehnologice. Calea Lactee are o lățime de aproximativ 100.000 de ani-lumină, iar pentru a realiza o astfel de fotografie, o navă spațială ar trebui să călătorească o distanță de cel puțin 500 de ani-lumină dincolo de marginea galaxiei.

În prezent, cel mai departe călătorit obiect creat de om, sonda Voyager 1, a parcurs doar 0,002 ani-lumină, ceea ce subliniază enormitatea distanțelor necesare pentru o astfel de imagine. Cu alte cuvinte, este foarte puțin probabil ca o navă spațială să poată călători în afara galaxiei noastre în viitorul apropiat.

Cum sunt realizate imaginile Căii Lactee

Deși nu putem vedea Calea Lactee în întregime, astronomii au reușit să creeze reprezentări foarte precise ale galaxiei noastre folosind datele colectate de telescoape puternice, cum ar fi Hubble, Chandra, Spitzer și James Webb. Aceste telescoape capturează imagini ale galaxiei în diverse lungimi de undă ale luminii, permițându-le astronomilor să privească în centrul Căii Lactee și să studieze structura sa.

Cea mai mare parte a informațiilor despre forma Căii Lactee a fost obținută prin observarea cerului de pe Pământ. Astronomii au dedus că galaxia noastră are forma unui disc plat pe baza benzii luminoase de stele care se întinde pe cer și care dă numele galaxiei. Această bandă luminoasă este vizibilă în nopțile foarte întunecate și clare și sugerează că trăim într-o galaxie spirală.

Pe lângă observațiile directe ale Căii Lactee, astronomii folosesc imagini ale altor galaxii spirale, precum Andromeda, pentru a modela forma galaxiei noastre. Aceste fotografii arată că majoritatea galaxiilor de tip disc au brațe spiralate și o bulă centrală densă, ceea ce îi face pe astronomi să creadă că și Calea Lactee are o structură similară.

Concluzie: Ilustrațiile, o combinație de știință și artă

În ciuda faptului că nu avem o fotografie reală a Căii Lactee, reprezentările existente sunt extrem de precise datorită combinației de observații științifice și modelări. Alexandra Doten a explicat că realizarea acestor imagini este asemănătoare cu încercarea de a desena o roată de la un carusel în timp ce te afli în interiorul acesteia.

„În general, vei reuși să o desenezi destul de corect”, a concluzionat ea.

Așadar, deși nu avem o fotografie reală a galaxiei noastre, tehnologia și știința modernă ne permit să ne imaginăm cum arată Calea Lactee, oferindu-ne o privire asupra vastității și frumuseții universului în care traim.