Un bărbat condamnat la moarte așteaptă de 45 de ani în închisoare să-i fie aplicată sentința, dar, ajuns la 88 de ani, încă mai crede că va fi eliberat.

de: Cojocaru Cristian
07 07. 2024

În zorii zilei de 30 iunie 1966, un incendiu devastator a mistuit casa directorului unei companii de producere a misoului din Shizuoka, Japonia centrală. După ce focul a fost stins, poliția a găsit corpurile neînsuflețite ale directorului, soției sale și celor doi copii adolescenți ai lor. Toți fuseseră înjunghiați mortal înainte ca incendiul să fie declanșat, lăsând comunitatea locală în stare de șoc.

Iwao Hakamada, un fost angajat al firmei, a fost rapid arestat sub suspiciunea de a fi comis aceste crime odioase, de a fi incendiat casa și de a fi furat 200.000 de yeni (aproximativ 900 de euro la acea vreme). După doi ani de anchete și procese, Hakamada a fost găsit vinovat de crimă și incendiere și condamnat la moarte prin spânzurare, scrie The Guardian. În ciuda condamnării sale, el a susținut întotdeauna că este nevinovat și a petrecut 45 de ani așteptând execuția – cea mai lungă perioadă petrecută pe coridorul morții de către orice prizonier din lume.

Rejudecarea procesului și speranța într-o reabilitare

În 2014, cazul lui Hakamada a cunoscut o întorsătură semnificativă. Curtea care l-a condamnat inițial a constatat că unele dintre probele prezentate nu erau sigure și a ordonat eliberarea sa. Ulterior, o instanță superioară a dispus rejudecarea procesului, oferindu-i o nouă șansă la justiție.

Curtea inferioară a declarat că dovezile prezentate în timpul procesului de către poliție „ar fi putut fi fabricate”, iar avocații săi au susținut că testele ADN pe hainele pătate de sânge recuperate dintr-un vas de miso au arătat că sângele nu era al său. Hakamada a afirmat întotdeauna că a fost forțat să mărturisească în timpul interogatoriilor care durau de obicei 12 ore pe zi, sub presiune extremă și fără acces la un avocat.

Iwao Hakamada așteaptă de peste 45 de ani să i se pună în aplicare sentința. Justiția din Japonia este una dintre cele mai lente din lume.

Tratamentul inuman al deținuților de pe coridorul morții

La aproape șase decenii după ce a fost condamnat la moarte, procurorii continuă să ceară execuția sa într-un caz care a devenit un simbol pentru opozanții pedepsei cu moartea din Japonia. Fostul boxer profesionist, acum în vârstă de 88 de ani și luptând cu boli fizice și mentale, își va afla soarta la sfârșitul lunii septembrie, când curtea districtuală din Shizuoka va pronunța verdictul în procesul său rejudecat, care a început în martie 2023.

Hakamada nu a apărut în instanță, fiind declarat incapabil mental să depună mărturie credibilă. Îndelunga sa încarcerare a scos la iveală ceea ce activiștii numesc tratamentul inuman al deținuților de pe coridorul morții în Japonia. În majoritatea cazurilor, persoanele condamnate la moarte au fost găsite vinovate de multiple crime, adesea comise împreună cu alte infracțiuni, cum ar fi jafurile, violurile sau furturile.

Deținuții condamnați petrec de obicei ani – chiar decenii – în izolare pe coridorul morții, în timp ce apelurile lor se derulează lent prin instanțe. Când condamnarea lor este finalizată, primesc doar câteva ore de preaviz înainte de execuție și nicio oportunitate de a vorbi cu avocații sau familiile lor. Ultima lor conversație este de obicei cu un preot budist, o practică care a atras critici internaționale pentru lipsa de transparență și pentru caracterul inuman al execuțiilor.

Tratamentul deținuților și condițiile de încarcerare ale condamnaților la moarte sunt foarte controversate.

Campania pentru abolirea pedepsei cu moartea

Japonia, singura țară din G7 alături de SUA care menține pedeapsa cu moartea, a atras critici internaționale pentru execuțiile sale „secrete”. Activistii folosesc cazul lui Hakamada pentru a acuza Japonia că îi duce pe prizonieri în pragul nebuniei și îi supune la un tratament „crud, inuman și degradant”.

Hideko Hakamada, sora condamnatului, este optimistă, deși avocații cred că procurorii ar putea face apel împotriva unui verdict de nevinovăție. „Acum, scopul este în vedere,” a declarat ea reporterilor în Tokyo. „Aceasta a părut un proces fără sfârșit. Fac asta nu doar pentru fratele meu, ci pentru toți cei care au fost acuzați și închiși pe nedrept.”

Hideko, care a petrecut decenii protestând pentru nevinovăția fratelui ei, a adăugat: „Nu m-am gândit prea mult la pedeapsa cu moartea înainte, deoarece a fost mereu acolo, dar din cauza a ceea ce i s-a întâmplat fratelui meu, acum mă opun acesteia.”

Avocatul apărării lui Hakamada, Hideyo Ogawa, a declarat că încercarea clientului său nu a făcut decât să-i întărească opoziția față de pedeapsa capitală. „Văzându-l pe Iwao-san în ultimii 10 ani mi-a arătat ce face pedeapsa cu moartea unui om… este ca și cum nu ar fi aici cu noi, ci într-o lume a lui. Acesta este impactul pe care îl are asupra cuiva când a existat o condamnare falsă și acest lucru nu ar trebui să fie permis în societatea de azi.”

Context internațional și perspectivele viitoare

Japonia este una dintre doar 55 de țări, inclusiv China, Coreea de Nord și SUA, care mențin pedeapsa capitală, în timp ce peste 140 de țări, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene, au abolit pedeapsa cu moartea în lege sau în practică, conform Amnesty International. Japonia a observat moratorii de facto asupra execuțiilor, dar există puțin apetit politic pentru abolire, care ar cruța cele 106 persoane aflate în prezent pe coridorul morții.

Iwao Hakamada a înfruntat întotdeauna șanse aproape imposibile. Aproximativ 99% din cazurile penale care ajung în instanță în Japonia se soldează cu condamnări, iar rejudecările sunt rare. El este unul dintre puținii deținuți de pe coridorul morții care au obținut o rejudecare, deși precedentul sugerează că are motive de optimism, deoarece celelalte cazuri s-au încheiat cu achitări.

În noiembrie 1973, în una dintre miile de scrisori pe care le-a scris din închisoare, prima dată mamei sale și apoi surorii sale, Hakamada și-a protestat nevinovăția. „Sunt un prizonier pe coridorul morții care a fost condamnat pe nedrept,” a scris el. „Sunt forțat să trăiesc cu o durere persistentă care îmi pătrunde în trup. Inima mea devine rece dincolo de descriere din cauza fricii neîncetate de necunoscut… execuția. Tot trupul îmi tremură ca și cum ar fi lovit de un suflu rece de iarnă.”

Vorbind la ultima audiere din procesul său de rejudecare luna trecută, Hideko a vorbit despre ultima șansă a fratelui ei de a-și curăța numele. „Am acum 91 de ani și fratele meu are 88,” a spus ea. „Suntem aproape de sfârșitul vieților noastre. Aș dori să cer instanței să-i permită lui Iwao să-și trăiască restul zilelor ca un om.”

Pentru Hakamada, speranța unei reabilitări rămâne vie, chiar dacă ultimele decenii i-au fost umbrite de suferință și incertitudine. Verdictul rejudecării sale, așteptat cu nerăbdare, ar putea marca fie o nouă întorsătură în lupta sa pentru dreptate, fie un final tragic al unei vieți marcate de nedreptate și durere.