Țara din Europa în care orice român se poate îmbogăți, are cel mai mare salariu minim pe economie. Așa câștigi 1.000 de lei pe zi

de: Alexandru Puiu
05 01. 2024

Deși salariul minim pe economie nu reprezintă o referință economică în fiecare colț al planetei, majoritatea țărilor din Europa l-au adoptat și s-ar putea să reprezinte o oportunitate bună de avut în vedere pentru românii care nu se mai descurcă cu banii acasă, în România.

Dacă alegi să te muți în Elveția, de exemplu, deși costul de trai este destul de ridicat, vorbim de cel mai mare salariu minim pe economie din Europa. Așa ajungi să câștigi aproximativ 1.000 de lei pe zi. În plus, în funcție de domeniul de activitate în care lucrezi, s-ar putea să vorbim de o leafă minimă chiar mai mare decât atât.

Citește și: Amenzi mai mari, dar și tichete de masă și pensii majorate: schimbările din 2024 care îi lovesc pe români

Elveția, un exemplu de bună practică în domeniul salariului minim pe economie

În mod oficial, Elveția nu are un salariu minim pe economie la nivel național, dar mai multe cantoane (echivalentul regiunilor/județelor de la ei) l-au introdus. Mai mult decât atât, colective de muncă, sindicate și companii și-au reunit forțele pentru a impune venituri minime în domeniile lor de activitate.

Astfel s-a ajuns în situația în care valoarea brută a salariului minim în Geneva este, de la 1 ianuarie 2024 de 24,32 CHF (franci elvețieni) pe oră, în creștere de la 24 CHF anul trecut. În contextul în care valoarea unui franc gravitează în jurul a 5,33 lei, vorbim de aproximativ 130 de lei pe oră și, după opt ore de muncă, 1.040 de lei pe zi.

Ca excepție de la regulă și dovadă a faptului că venitul minim poate varia în Elveția, cei care activează în agricultură și floricultură un venit minim de 17,87CHF de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Salariul minim pe economie de 5.000 de lei în România, cea mai nouă campanie populistă înainte de alegeri. Se scade taxarea muncii, în teorie

Cum variază salariul minim pe economie în Elveția

După cum am menționat și mai sus, există salarii diferite în cantoanele Elveției care au decis prin autoritățile locale să introducă acest mecanism economic. De exemplu, în Neuchatel este 20,77 CHF/oră, în Jura vorbim de 20,6 CHF/oră, în Ticino ajunge la 19,5 CHF pe oră, în timp ce la Geneva și Basel Stadt este egal cu 24 CHF/oră.

Românii care vor să lucreze în Elveția o pot face foarte ușor datorită unui acord de liberă circulație a persoanelor cu țara veșnic independentă. Indiferent dacă vorbim de manageri, muncitori calificați sau diferiți specialiști, aceștia se pot angaja foarte ușor în țara cu pricina, chiar dacă au nevoie de un permis de muncă.