Sorana Cîrstea, dezastru la Australian Open! ”Sori” câștigase primul set cu 6-0

de: Beatrice Dumitru
16 01. 2024

Sorana Cîrstea (27 de ani, locul 33 WTA) a bifat în 2024 cea de-a 16 prezență a sa la Australian Open, primul Grand Slam al anului.

Cum a ajuns Sorana Cîrstea să fie eliminată de la Australian Open deși a condus cu 6-0 și 4-1

Sportiva din România a jucat pentru prima dată la Melbourne în 2008. ”Sori” a fost eliminată încă din primul tur, după un meci greu de explicat în cuvinte, interzis cardiacilor.

Pe terenul 13 de la Antipozi, Cîrstea a început ca o mare campioană partida cu Yafan Wang (29 de ani, locul 94 WTA). A dominat ostilitățile, a servit ca la carte, a fost perfectă și la retur, astfel că primul set nu a avut istoric. A fost un 6-0 sec pentru sportiva noastră.

Sorana Cîrstea și Wang Yafan / Foto: Profimedia

Așadar, meciul părea a decurge în favoarea sportivei noastre, mai ales că Sorana a început foarte bine și setul secund. Avea 4-1! Însă, la un moment dat, Cîrstea și-a pierdut busola, iar chinezoaica a simțit ”miros de sânge” și a profitat. Încet, dar sigur, Wang a început ”să urce”, să-și intre în ritm și a echilibrat setul secund.

S-a jucat ”la baionetă”, dar, chiar și așa, românca ar fi putut încheia meciul în favoarea ei. Însă, Yafan a avut un moral mai bun și a reușit să câștige puncte pe serviciul Soranei. Într-un final, după cel mai disputat set, Wang s-a impus în fața lui Cîrstea cu 7-5.

Citește și: Cum a reacționat Jelena Ostapenko după ce a învins-o pe Sorana Cîrstea. A și făcut o glumă la care a râs doar ea

Rușine pentru România la Australian Open după 17 ani

În ”decisiv”, Sorana a părut deja resemnată. A încercat să revină, a dat senzația că poate reintra în meci, mai ales că nu era nimic pierdut, dar nu s-a mai regăsit, în timp ce Yafan s-a simțit pe teren din ce în ce mai bine. Sportiva din China a dominat clar ultimul set la finalul căruia s-a impus cu un neverosimil 6-2.

Așadar, după o partidă care a durat aproximativ două ore (1h și 57 de minute), Sorana Cîrstea a fost eliminată de la Australian Open, iar România nu mai are nicio reprezentantă pe tabloul principal al acestei competiții majore. Asta după ce și Ana Bogdan, dar și Jaqueline Cristian au fost eliminată în aceeași fază a competiției.

De 17 ani nu s-a mai întâmplat o astfel de rușine pentru tenisul românesc. În 2007, Edina Gallovits, pe atunci unica reprezentantă a țării noastre, era eliminată de la Australian Open chiar din turul inaugural.

În turul doi, sportiva chineză va evolua cu învingătoarea meciului dintre britanica Emma Răducanu, locul 299 mondial, beneficiară a unui wild card, şi americanca Shelby Rogers, locul 156 mondial.

Așadar, Wang rămâne o ”nucă tare” pentru Sorana Cîrstea, care nu are nicio victorie în acest sezon. Românca a învins-o pe Wang doar în 2017, în primul tur la Wuhan, cu 6-3, 6-3. Chinezoaica s-a impus la prima lor confruntare, în 2015, la Saint-Gaudens (Franţa), în primul tur, cu 7-6 (7/1), 4-6, 6-2, dar și acum la Australian Open 2024.

Citește șiSorana Cîrstea, șocată după ce Simona Halep a fost depistată dopată: ”Poate sunt puțin paranoică, dar nu este de joacă”

Sorana Cârstea a câștigat o sumă uriașă din tenis în 2023. Câți bani a adunat sportiva

Altfel, în 2023, Sorana Cîrstea s-a aflat în fața celei mai mari performanțe la US Open 2023. Tenismena din România a luptat pentru un loc în semifinalele ultimului Grand Slam al anului trecut cu Karolina Muchova, din Cehia, dar a fost eliminată. Românca a jucat pentru prima dată în carieră în sferturile de finală de la Flushing Meadows.

Anul 2023 a fost unul dintre cei mai buni din cariera Soranei Cîrstea, încheiat cu 31 de victorii și 22 de înfrângeri. Cu acest bilanț, ea a fost aleasă ”Sportiva Anului” la Gala Tenisului Românesc. mai ales pentru faptul că în clasamentul WTA, sportiva e ”racheta“ numărul unu a țării, fiind pe locul 26 mondial.

Sorana Cîrstea le-a învins în sezonul trecut, printre altele, pe Elena Rybakina, Jelena Ostapenko sau Belinda Bencic. Datorită parcursului său, sportiva a câștigat peste 1.5 milioane de dolari (aproape 1.4 milioane de euro) din premii în acest an și reprezintă cea mai prolifică stagiune din cariera sa. În total, jucătoarea a strâns până acum 8.982.091 dolari (peste 8.2 milioane de euro) din tenis în întreaga sa carieră.

Topul sumelor adunate din premii în 2023

  • 1. Iga Swiatek (Polonia) – 9,857,686 de dolari
  • 2. Aryna Sabalenka (Belarus) – 8,202,653
  • 3. Coco Gauff (SUA) – 6,669,622
  • 4. Jessica Pegula (SUA) – 5,967,890
  • 5. Elena Rybakina (Kazahstan) – 5,493,437
  • ––––
  • 24. Sorana Cîrstea – 1,506,584
  • 52. Irina Begu – 835,407