Se schimbă legea pentru șoferii români, o nouă amendă introdusă în Codul Rutier. Nu mai ai voie să faci asta în trafic

de: Ozana Mazilu
15 02. 2024
amenzi

O nouă amendă care s-a introdus în Codul Rutier le dă bătăi de cap șoferilor români.

Ce amendă poți lua, ca șofer

În Parlament se discută un proiect menit să reducă emisiile de dioxid de carbon, având în vedere numărul anual de mii de decese cauzate de poluare. Această lege este deja în vigoare în unele state din Europa de mai mulți ani.

În România, pe drumurile noastre, observăm frecvent urme de fum negru, iar problema este amplificată de obiceiul multor șoferi de a nu opri motorul când stau în staționare.

În special în apropierea școlilor, se întâmplă ca mașinile să stea o bună perioadă de timp staționate, cu motoarele pornite, în fiecare zi, deoarece părinții își aduc sau își iau copiii de la școală și îi așteaptă în mașină. Această practică duce la o poluare suplimentară, mai ales în condiții de temperaturi extreme. Conform Agenției Naționale a Mediului, peste 29.000 de oameni mor anual în România din cauza poluării, iar în București, un rezident pierde în medie aproape 2 ani din viață din cauza depășirii limitelor de poluare stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Vezi și: Când expiră permisul de conducere la șoferii de peste 50 de ani din România. Când va trebui înnoit carnetul

Șoferii sunt nemulțumiți

Deși șoferii sunt nemulțumiți de această nouă regulă, pentru a reduce poluarea atmosferică, autoritățile intenționează să interzică staționarea cu motorul pornit pentru perioade mai lungi de cinci minute.

În alte țări, această măsură este deja implementată. De exemplu, în Franța și Italia staționarea cu motorul pornit este de maximum zece secunde, în Austria, de douăzeci de secunde, iar în Germania, de patruzeci de secunde.

Șoferii care nu respectă această lege sunt amendați cu sume cuprinse între 20 de euro si până la 750 euro, în funcție de țară. În România, amenda va fi de două sute de lei.

Ca referință, propunerea legislativă urmează să fie votată în Parlament.

Vezi și: În cât timp iese alcoolul din sânge și poți să te urci iar la volan, în funcție de vârstă, sex și constituție. Ce spune Codul Rutier