Se schimbă buletinele în România, vârsta la care obții cartea de identitate. Noile detalii despre buletinele electronice se aplică din august 2024

de: Alexandru Puiu
13 02. 2024

Într-o schimbare semnificativă a modului în care românii își vor gestiona actele de identitate, din august 2024, buletinele vor deveni electronice, o noutate care promite eficiență crescută în identificare și posibilitatea semnării digitale a documentelor de la distanță.

Această transformare reprezintă un pas important spre modernizarea serviciilor publice și alinierea la standardele europene în domeniul identificării electronice.

Citește și: S-a schimbat legea cărților de identitate în România. Cum obții un buletin provizoriu, când este posibil așa ceva

Buletinele electronice pentru copii și adulți

Una dintre cele mai notabile schimbări este introducerea buletinului electronic pentru copii începând de la vârsta de 12 ani, o modificare de la limita anterioară de 14 ani. Acest lucru vine ca un răspuns la nevoia de a oferi copiilor un mijloc de identificare modern și sigur de la o vârstă mai fragedă. Buletinul electronic va avea un cip încorporat, care va facilita atât procesul de identificare, cât și pe cel de semnătură digitală, deschizând calea către o gamă largă de servicii publice electronice accesibile de la o vârstă mai mică.

Procesul de eliberare a noului tip de carte de identitate electronică necesită prezența ambilor părinți la depunerea cererii, sau, în cazul în care doar unul dintre părinți poate fi prezent, este necesară o declarație notarială de consimțământ din partea celuilalt părinte. Lista documentelor necesare include certificatul de naștere al copilului, actul de identitate al părintelui sau reprezentantului legal, certificatul de căsătorie al părinților sau, după caz, documentația legată de situația divorțului, precum și dovada plății taxei aferente.

Citește și: S-au schimbat buletinele în România în 2024. Cum obții gratuit noua carte de identitate electronică, în ce situații

Se schimbă valabilitatea cărților de identitate

Noua legislație aduce și ajustări ale perioadelor de valabilitate ale actelor de identitate, astfel încât buletinele vor avea o durată de valabilitate de 4 ani pentru tinerii între 14 și 18 ani, 7 ani pentru persoanele între 18 și 25 de ani, și 10 ani pentru cei peste 25 de ani. Persoanele care au împlinit vârsta de 55 de ani vor beneficia de carte de identitate electronică cu valabilitate nelimitată.

Introducerea buletinelor electronice și ajustările aduse vârstei de eliberare și perioadelor de valabilitate reprezintă un pas important în modernizarea și eficientizarea modului în care cetățenii interacționează cu statul, oferind în același timp un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor personale. Această inițiativă reflectă angajamentul autorităților de a simplifica accesul la serviciile publice și de a promova utilizarea tehnologiilor digitale în administrarea publică.