Se ieftinesc mașinile electrice: În ce condiții, ce spun specialiștii

de: Ozana Mazilu
26 01. 2024

O descoperire recentă în domeniul bateriilor ar putea aduce o scădere semnificativă a prețului mașinilor electrice.

Mașinile electrice se pot ieftini

Ultimele incidente legate de explozii la bateriile vehiculelor electrice din Statele Unite au generat îngrijorare printre unii proprietari. În regiuni precum Illinois, Michigan și Texas, au fost raportate probleme precum degradarea rapidă a bateriilor, încărcări lente și situații în care mașinile au fost lăsate fără energie și remorcate. Temperaturile scăzute au exacerbat aceste probleme, nu doar pentru vehiculele electrice, ci și pentru cele cu motoare pe benzină, care se confruntă și ele cu defecțiuni mai frecvente în condiții de îngheț.

Un nou studiu realizat de un serviciu norvegian depanare a evidențiat faptul că mașinile electrice întâmpină mai puține probleme în condiții de frig extrem decât cele cu motoare alimentate cu combustibili fosili, conform The Independent.

Cu toate acestea, îngrijorările legate de autonomia și durabilitatea bateriilor litiu-ion rămân un obstacol major pentru creșterea vânzărilor de vehicule electrice. Conform unui studiu Ipsos din anul precedent, pentru mulți potențiali cumpărători, temerile legate de lipsa infrastructurii de încărcare și durabilitatea bateriei sunt principalele motive de ezitare în achiziționarea unui vehicul electric.

Vezi și: Honda lansează noul concept EV cu două modele futuriste din seria 0 la CES 2024

Aceste constatări reprezintă o piedică în calea obiectivelor climatice ale Statelor Unite. Mai mult de o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră ale țării provin din sectorul transporturilor, iar administrația Biden își propune să ajungă ca cel puțin jumătate din vânzările de vehicule noi să fie electrice până în 2030. Cu toate acestea, în prezent, vehiculele electrice reprezintă aproximativ 9% din totalul vânzărilor de autovehicule noi din SUA, conform EV Hub, o platformă care monitorizează industria auto.

Descoperire inedită

Totuși, o descoperire recentă realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea Harvard ar putea să contribuie la depășirea acestor obstacole. Cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate (SEAS) au anunțat că au dezvoltat o nouă baterie „solidă” care poate fi încărcată într-un timp similar cu cel necesar pentru a alimenta un rezervor de benzină și poate fi reîncărcată de cel puțin 6.000 de ori.

În prezent, vehiculele electrice, precum și alte dispozitive electronice care necesită stocare de energie, folosesc în general baterii litiu-ion. Totuși, aceste baterii au limitele lor și, în unele cazuri, pot fi periculoase. Descoperirea echipei de la Harvard este considerată a fi un avans semnificativ, oferind o soluție potențială pentru limitările bateriilor litiu-ion.

Această nouă baterie, de dimensiuni reduse, menține o capacitate de încărcare de 80% după 6.000 de cicluri și demonstrează performanțe excelente la temperaturi scăzute. Cu o durată de viață estimată de 30 de ani, aceasta ar putea reduce semnificativ costurile vehiculelor electrice.

Vezi și: Prima mașină electrică ce are o baterie cu sodiu fără litiu: Când se lansează

În plus, posibilitatea de a încărca bateria în câteva minute indică o densitate de energie extrem de mare, ceea ce deschide noi orizonturi în utilizarea acesteia. Dr. Li și echipa sa de cercetare au început să se concentreze asupra bateriilor cu stare solidă încă din 2015, iar acum, prin crearea unei companii numită Adden Energy, își propun să extindă această tehnologie și să o aducă pe piață. Companii auto din SUA au început deja să testeze această nouă tehnologie și au raportat rezultate promițătoare.

Legea privind Infrastructura Bipartisană a guvernului SUA alocă 6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea industriei naționale de materiale, producție și stocare a bateriilor, reflectând tranziția rapidă de la combustibilii fosili la electrificare.