Reciclare, însă doar pe hârtie. Ce se întâmplă cu plasticul, de fapt, cum „își fură oamenii căciula”

de: Iulia Kelt
06 03. 2024

Industria plasticului este o sursă masivă de poluare, iar un un studiu recent dezvăluire ca atunci când vorbim despre reciclare, lucrurile se întâmplă numai pe hârtie.

Un studiu realizat de Center for Climate Integrity a scos la iveală faptul că producătorii de plastic au indus în eroare publicul cu privire la fezabilitatea reciclării plasticului.

Acest raport dezvăluie modul în care industria plasticului a promovat reciclarea drept soluție pentru gestionarea deșeurilor plastice, deși, în realitate, aceasta se dovedește a fi neviabilă din punct de vedere tehnic și economic.

Reciclare „de formă”

Potrivit statisticilor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), doar aproximativ 9% din plasticul utilizat este reciclat, restul fiind fie depozitat, fie ars.

Studiul se concentrează, în mod deosebit, pe reciclarea plasticului, nu și pe alte tipuri de reciclare. Datele EPA din 2018 arată că hârtia și sticla sunt materiale care se reciclează mai eficient, cu rate de reciclare de peste 68%, respectiv aproximativ 31,3%.

Conform raportului, industria petrolului și gazului a contribuit la protejarea și extinderea piețelor plastice, blocând în același timp acțiunile legislative sau de reglementare care ar fi putut aborda în mod semnificativ problema deșeurilor și a poluării plastice.

Probleme vechi de mai bine de 70 de ani

În anii ’50, industria plasticului a început să producă plastic de unică folosință, generând astfel o creștere alarmantă a deșeurilor plastice.

În ciuda unei reacții tot mai puternice din partea consumatorilor și a legislatorilor în anii ’80 și ’90, industria a reușit să își mențină profitul promovând reciclarea drept soluție. Această strategie a condus la o creștere dramatică a producției de plastic, care a ajuns la 459 de milioane de tone pe an în 2019.

În ciuda acestor eforturi, reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră. Plasticul devine fragil și își pierde calitatea după fiecare reciclare, iar diferitele tipuri de plastic nu pot fi reciclate împreună.

Conform EPA, doar 8,7% din plasticul utilizat în SUA este reciclat, iar celelalte tipuri de ambalaje de plastic nu au practic nicio șansă să fie reciclate.