Rata inflației în România, un serios motiv de îngrijorare, din nou. În decembrie, doar Cehia ne-a depășit

de: Alexandru Puiu
18 01. 2024

După o perioadă în care România părea să-și revină un pic când vine vorba de rata inflației în țara noastră, o serie de decizii neinspirate succesive din partea autorităților de la București pun bețe în roate puterii de cumpărare a românilor și, mai ales, diminuează valoarea banilor.

În 2023, rata inflației în Europa a fost influențată semnificativ de diverse categorii de consum, precum alimente, alcool, tutun și energie. Aceste categorii, deși reprezintă mai puțin de o treime din cheltuielile zonei euro, au avut un impact considerabil asupra inflației totale, datorită fluctuațiilor lor de prețuri.

În luna decembrie, cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației din zona euro a venit din partea serviciilor (+1,74 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool și tutun (+1,21 pp), bunuri industriale non-energetice (+0,66 pp) și energie (-0,68 pp).

Citește și: Salariul minim pe economie în Europa. Ce se întâmplă cu venitul minim în occident, în șase țări nu există așa ceva

România, fruntașă în Europa la inflație

În ultima lună a anului trecut, România s-a situat pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata anuală a inflației, cu o valoare de 7% în decembrie 2023, în timp ce media inflației în zona euro a fost de 2,9%, iar în Uniunea Europeană de 3,4%. Alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația și Bulgaria, au înregistrat, de asemenea, rate ale inflației peste medie, majoritatea fiind peste 5%​​.

În ceea ce privește perspectivele economice, se preconizează că inflația totală în zona euro va scădea de la 5,6% în 2023 la 3,2% în 2024 și 2,2% în 2025. Această tendință descendentă se va reflecta și în Uniunea Europeană, unde inflația este estimată să scadă de la 6,5% în 2023 la 3,5% în 2024 și 2,4% în 2025. Piața forței de muncă va rămâne rezilientă, cu rate de ocupare și activitate în creștere și un nivel de șomaj stabil​​.

Citește și: Culmea crizei economice din Ungaria se simte în România. Ce au ajuns să facă maghiari pentru un pic de economie

La ce speră autoritățile române în 2024, anul electoral

Pentru România, creșterea economică pentru 2023 este estimată la 2,5%, cu o ușoară îmbunătățire în 2024, la 3%. Aceasta vine după o expansiune robustă în prima jumătate a anului 2022, urmată de o încetinire în a doua jumătate a anului​​.

De remarcat este că în decembrie 2023, rata anuală a inflației în România a fost de 6,6%, cu creșteri semnificative de prețuri la alimente precum peștele, berea, fructele proaspete și carnea. Pe de altă parte, uleiul comestibil a înregistrat o scădere semnificativă a prețurilor. Detergenții, medicamentele și încălțămintea au fost printre mărfurile nealimentare cu cele mai mari creșteri de prețuri​​. Din păcate, cu 7% în decembrie 2024, este clar că tendința este una îngrijorătoare în țara noastră, iar coaliția PSD – PNL nu a reușit să diminueze perspectivele de criză economică pe plan local.