Programul Rabla de care prea puțini români au aflat, subvenții de 20.000 de euro de la stat. Toți fermierii ar trebui să profite

de: Alexandru Puiu
07 06. 2024

În această vară, fermierii români vor avea oportunitatea de a beneficia de un sprijin substanțial din partea statului pentru achiziția de tractoare noi, prin intermediul noului Program Rabla pentru Tractoare. Anunțul a fost făcut de Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului de Mediu (AFM), care a evidențiat un buget generos de 100 de milioane de euro destinat acestui scop pentru anul curent.

Detalii despre subvențiile oferite

Potrivit declarațiilor lui Neculaescu, fermierii pot primi până la 20.000 de euro pentru fiecare tractor nou achiziționat. Această sumă reprezintă un grant oferit în cadrul unei scheme de ajutor de stat, iar valoarea maximă a tractorului eligibil pentru finanțare este de 55.000 de euro. În prezent, AFM lucrează la finalizarea ghidului solicitantului, care va detalia condițiile precise de accesare a acestor fonduri.

Cum se accesează ajutorul financiar

Pentru a beneficia de ajutorul de 20.000 de euro, fermierii trebuie să caseze un vehicul vechi, care poate fi orice de la o mașină până la un tractor vechi. Această condiție este menită să stimuleze înnoirea parcului auto agricol și să încurajeze practici de mediu mai sustenabile în agricultura românească.

„Valoarea maximă a tractorului o să fie undeva la 55.000 de euro, nu mai mult. Discutăm aici de o schemă de ajutor de stat, pentru că mergem pe o finanțare pe producători agricoli, în care vor beneficia de un grant de la AFM în cuantum de 20.000 de euro”, a spus Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, conform agrointel.ro. „Puteți să casați o rablă, o mașină veche, o Dacie veche…Nu tractorașul vechi, că poate-l mai folosiți. Puteți să vă luați un tractor până la 55.000 de euro cu ajutor de 20.000 de euro din partea AFM”, a adăugat oficialul.

Diferențele de cofinanțare în funcție de județ

Neculaescu a menționat că intensitatea ajutorului de stat variază de la un județ la altul, cu procentaje între 65% și 85%, conform directivelor Consiliului Concurenței. Acest aspect subliniază efortul de a ajusta sprijinul oferit în funcție de specificul și nevoile diferite ale regiunilor agricole din România.

Prin introducerea Programului Rabla pentru Tractoare, guvernul român își propune să modernizeze agricultura și să sporească eficiența acestei sectoare vitale. Având în vedere că în ultimii ani tehnologia în domeniul agricol a avansat considerabil, accesul la echipamente noi și performante poate face diferența în competitivitatea fermierilor pe piața internă și internațională.

Un pas înainte pentru fermierii români

Inițiativa vine ca un răspuns la nevoia tot mai mare de modernizare a agriculturii românești și de reducere a impactului negativ asupra mediului. Este o oportunitate excelentă pentru fermierii care doresc să își îmbunătățească eficiența operațiunilor și să contribuie la o agricultură mai verde și mai sustenabilă.

Așadar, toți fermierii ar trebui să fie la curent cu această oportunitate și să se pregătească să profite de sprijinul generos oferit de statul român, care, în ciuda potențialului său, a rămas până acum relativ necunoscut în rândul comunității agricole.