05 ian. 2022 | 13:35

De ce să avem doar mașini autonome? Tractorul care se conduce singur face agricultură fără fermieri

ACTUALITATE
De ce să avem doar mașini autonome? Tractorul care se conduce singur face agricultură fără fermieri

John Deere spune că tractorul său autonom este gata de producție. Deere 8R cu conducere autonomă poate funcționa fără pilot atunci când acoperă un câmp.

John Deere este gata să-și etaleze tractorul complet autonom. La CES, compania a spus că această unitate va fi pusă în producție la scară largă și va fi pusă la dispoziția fermierilor în cursul acestui an.

Când este în uz, un fermier poate seta hardware-ul să funcționeze și apoi îl poate lăsa să își facă treaba, permițându-le fermierilor să se ocupe de altă muncă, în altă parte. Ideea, așa cum spune compania, este de a ajuta agricultura, de a fi mai eficientă și mai robustă în fața cererii în continuă creștere și a resurselor în scădere.

Tractorul autonom care le face viața mai ușoară fermierilor

Ambițiile lui John Deere în acest spațiu agricol funcționează de ceva timp, iar compania a prezentat un tractor autonom la această expoziție în 2019. Pe atunci, spunea că tehnologia sa – care combină senzorii de pe uscat și GPS-ul – era precisă pentru aproximativ 2,5 cm.

Ei bine, acest nou model are șase perechi de camere stereo în jurul vehiculului, pentru a ajuta la detectarea obiectelor, care sunt apoi procesate de o rețea neurală locală. Acest lucru, combinat cu tehnologia GPS menționată mai sus, îi permite tractorului autonom să-și mențină poziția într-un spațiu geografic, în jurul unui câmp individual.

Modelul pe care îl prezintă Deere combină un tractor Deere 8R, un plug compatibil TruSet și tehnologia sa de navigație. Conform companiei, tot ce trebuie să facă un fermier este să-l conducă până la începutul unui câmp, să-l configureze pentru funcționare autonomă și apoi „să gliseze de la stânga la dreapta pentru a porni mașinăria”.

Progresul său poate fi apoi monitorizat de pe un dispozitiv mobil, care poate primi videoclipuri live, date și valori, permițând fermierului să ajusteze viteza și adâncimea de foraj, direct de pe telefonul său.

Nu știm încă exact cât va costa tractorul autonom, dar ne putem imagina că va exista mult interes din partea marilor companii agricole atât din SUA, cât și din străinătate, deoarece toate încearcă să reducă costurile forței de muncă și să caute eficiență în orice mod posibil.