Prima clădire cu structură de beton din țară s-a construit aici. De ce este specială Gara Fluvială din Galați [VIDEO]
This browser does not support the video element.
Construită între anii 1912 și 1915, Gara Fluvială din Galați, cunoscută în prezent ca Palatul Administraţiei Societăţii de Navigaţie Fluvială Română, este una dintre bijuteriile arhitecturale ale orașului Galați.
Proiectată de celebrul arhitect român Petre Antonescu, rector al Academiei Române de Arhitectură în perioada interbelică, clădirea a rămas o mărturie vie a bogatei istorii și a rezistenței sale în fața intemperiilor naturii, dar și a războiului care, din păcare, a „ras” mai bine de jumăte din clădirile istorice ale Galațiului, însă nu și pe aaceasta.
Petre Antonescu, unul dintre cei mai renumiți arhitecți români, a pus bazele stilului neoromânesc și a fost discipolul lui Ion Mincu.
Structura și importanța istorică
Construcția este realizată din zidărie de cărămidă cu structură din beton armat, iar fundația sa, pe piloni, a fost concepută pentru a face față terenului sensibil, situat la malul Dunării.
De-a lungul anilor, clădirea a devenit un punct de reper pentru oraș și port, găzduind instituții vitale precum Administrația Porturilor Dunării Maritime și Compania de Navigație Fluvială Română Navrom.
Gara Fluvială din Galați a trecut prin numeroase cutremure și inundații de-a lungul secolelor, însă a rămas neclintită în fața acestora, demonstrând cât de bine a fost construită, de fapt. Inclusă în lista monumentelor istorice, clădirea continuă să impresioneze chiar și astăzi trecătorii, fie el gălățeni sau din alte părți.
Faleza Dunării, la Galați, ar urma să fie modernizată, împreună cu Gara Fluvială
În prezent, clădirea este sediul Administrației Porturilor Dunării Maritime, iar viitorul pare că este plin de promisiuni.
Faleza Dunării de la Galați, cea mai lungă faleză amenajată la malul fluviului din Europa, va fi modernizată pentru a oferi locuitorilor și vizitatorilor o experiență urbană și culturală inedită, însă pentru asta, este, evident, nevoie de răbdare.
Vezi și: Orașul din România care se scufundă în istorie. Misterul hrubelor de sub Galați
Proiectul va include construirea de amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, și va pune în valoare sculpturile în metal, deja celebre în urbe, care împodobesc faleza.
Așa cum menționam adineauri, gălățeni vor trebui să mai aștepte până să vadă toate aceste lucruri „cu ochii lor”, însă apreciem că, cel puțin, intenția există.