15 nov. 2023 | 10:06

Orașul din România care se scufundă în istorie. Misterul hrubelor de sub Galați

ACTUALITATE
Orașul din România care se scufundă în istorie. Misterul hrubelor de sub Galați
Iulia Kelt

În ciuda faptului că, în prezent, orașul Galați pare să fi rămas în urmă din multe de vedere, pe timpuri alta era situația în localitatea de lângă Dunăre.

De altfel, istoria bogată a Galațiului confirmă faptul că, la un moment dat, cineva, undeva, a greșit destul de mult, astfel că ceea ce părea a se prezenta drept un viitor prosper, care să urmeze liniile trecutului „dodoloț”, s-a plafonat într-un oraș post-comunist, prăfuit, gri, neîngrijit pe alocuri și reabilitat în funcție de interesele politice.

Totuși, cea mai concludentă dovadă a unei istorii întrerupte sunt chiar hrubele și tunelurile de sub Galați. Originea acestora reprezintă un oarecare mister chiar și în ziua de astăzi, în pofida multelor teorii mai mult sau mai puțin acreditate de specialiști, bâjbâite de cei mai mulți.

misterele galatiului hrubele din pamant 4

Zona „La Elice” – Galați – Foto: Viața Liberă / Vasile Caburgan

Vezi și: O stradă din municipiul Galați va fi redenumită „Eroii Ucrainei”. Cine a venit cu ideea

Prăbușirea zonei „La Elice”, din Galați

Locuitorii Galațiului își amintesc, spre exemplu, de prăbușirile repetate din zona numită „La Elice”. La un moment dat, nu era an în care asfaltul să nu se scufunde înspre „interiorul pământului”, în acea zonă. S-au încercat soluții peste soluții, însă totul părea degeaba, de vreme ce, imediat ce se „rezolva”, groapa năstrușnică se înființa din nou – în același loc.

La vremea respectivă, se vehicula că totul ar avea legătură cu un tunel „secret” care ar pleca de sub Biserica Sfânta Precista, situată la mai puțin de 20 de metri de „hău” și care ar ajunge undeva (nimeni nu știa exact locul de finiș) dincolo de Dunăre, călătorind, evident, pe sub bătrânul fluviu. Responsabili de tunel au fost găsiți, în opinia populară, ba comuniștii, ba romanii care poposiseră și ei pe aici, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Ambele variante, pe cât de fanteziste, pe atât de demne de luat în calcul, având în vedere Castrul Roman de la Barboși care stă mărturie istorică a venirii romanilor peste viitorii gălățeni, în timp ce comuniștii, deși de tristă amintire, au lăsat, la rândul lor, suficiente „vestigii istorice” pentru ca nici măcar vreo rasă extraterestră care ne-ar vizita peste zeci de mii de ani să nu-i confunde cu vreo teorie a conspirației.

misterele galatiului hrubele din pamant 3

Biserica Sfânta Precista – Galați

Vezi și: Descoperiri impresionante pe malul Siretului, la Galați: cea mai mare cetate geto-dacă își dezvăluie secretele

Hrubele de sub casele oamenilor

În 2016, Monitorul de Galați consemna o întâmplare cât se poate de bizară, amintind de un gălățean care s-a trezit în cel mai surprinzător mod posibil, cu o hrubă sub proprietate. Hruba părea să se întindă într-un tunel al cărui capăt părea pe cât de necunoscut, pe atât de înfricoșător pentru orice individ care suferă de claustrofobie.

„Potrivit legii, proprietarul trebuie să solicite descărcarea de sarcină istorică, lucru ce se face numai după expertiza unui arheolog. După ce acesta verifică dacă locul are sau nu relevanţă istorică, poate propune Direcţiei de Cultură emiterea avizului de descărcare de sarcină istorică”, declara, la vremea respectivă, regretatul Marius Mitrof, reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi.

Hruba, aflată la o adâncime de circa patru metri, și care continuă, așa cum am menționat anterior, cu un tunel care se pare că avea o continuitate, la un moment dat, însă fiind zidit la ieșirea din proprietatea gălățeanului.

Conform lui Marius Mitrof, ultima folosire a hrubei s-ar fi petrecut în perioada anilor ’70-’80, deși proprietarul nu știe care este originea exactă a misterioasei încăperi.

În egală măsură, astfel de cazuri s-au tot repetat în Galați, iar din când în când, noi și noi tasări și gropi apar pe unde nici nu te aștepți.

Ne-am putea aștepta, în spirit de glumă, să găsim Atlantida sub Galați.

reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi

Hrubele de sub Galați / Foto: Monitorul de Galați (2016)

Vezi și: Trupe noi la Danube Rock Sounds, singurul festival de acest gen din Galați. De unde iei bilete, cât costă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele