Povestea orașului Atlantida, cetatea scufundată în adâncurile oceanului acum mii de ani. Indiciile lăsate de filosoful Platon

de: Bișinicu Andreea
12 08. 2024

Atlantida, un oraș legendar despre care se spune că a existat cu mii de ani în urmă, a captivat imaginația oamenilor timp de secole. Acest tărâm mitic, descris pentru prima dată de filozoful grec Platon în dialogurile sale „Timaios” și „Critias”, a devenit un simbol al civilizației pierdute și al misterelor nesoluționate. De-a lungul timpului, Atlantida a inspirat numeroase teorii, speculații și legende.

Originea legendei Atlantidei

Prima mențiune despre Atlantida apare în scrierile lui Platon, în jurul anului 360 î.Hr. În „Timaios”, Platon povestește despre un preot egiptean care îi dezvăluie lui Solon, un înțelept grec, că Atlantida era o puternică insulă-stat situată „dincolo de coloanele lui Hercule” (Strâmtoarea Gibraltar de azi).

Atlantida era descrisă a fi o civilizație avansată, care dominase o mare parte din lumea cunoscută, dar care a fost distrusă „într-o singură zi și o noapte de nenorocire” din cauza decăderii morale și a unui cataclism natural devastator.

În „Critias”, marele filosof grec detaliază structura socială și urbană a Atlantidei, descriind orașul ca fiind extrem de bogat și tehnologic avansat, cu un sistem de canale și porturi sofisticate, temple și palate impunătoare. Conform lui Platon, Atlantida s-ar fi scufundat în mare, devenind astfel o legendă a civilizației pierdute.

Vezi și: Orașul Atlantida, refăcut de japonezi. E divin cum arată metropola subacvatică VIDEO

Realitatea istorică sau ficțiune?

Unii cercetători cred că Atlantida nu a fost decât o alegorie creată de Platon pentru a exemplifica ideile sale filosofice despre hubris și declinul civilizațiilor. Conform acestei interpretări, Atlantida ar fi fost o invenție menită să ilustreze pericolele imoralității și excesului de putere.
Ipoteze geografice:

De-a lungul timpului, Atlantida a fost localizată în diferite regiuni ale lumii. Una dintre cele mai populare teorii sugerează că Atlantida ar putea fi legată de insula Santorini din Marea Egee, care a fost distrusă de o erupție vulcanică masivă în jurul anului 1600 î.Hr.

Această erupție ar fi putut inspira mitul Atlantidei, având în vedere distrugerea catastrofală a civilizației minoice.

Orasul pierdut Atlantida s-ar fi scufundat in urma unui tsunami provocat de un cutremur devastator acum 11.000 de ani

Unde s-ar aflat, de fapt, Atlantida

Alte teorii au plasat Atlantida în locuri precum Marea Mediterană, coasta sudică a Spaniei, Caraibe, sau chiar în Antarctica. Fiecare teorie încearcă să găsească corespondențe între descrierile lui Platon și trăsăturile geografice și culturale ale acestor regiuni.

Atlantida a fost adesea asociată cu alte mituri și legende ale civilizațiilor pierdute, precum Lemuria sau Mu, care se spune că ar fi existat în Oceania sau în Oceanul Indian.

Aceste mituri, deși variate, împărtășesc teme comune de distrugere și pierdere a unor civilizații avansate din cauza catastrofelor naturale.

Platon plaseaza evenimentul scufundarii Atlantidei cu 9.000 de ani inainte de Solo,  om politic atenian care a trait in jurul anului 600 i.Hr., adica acum aproximativ 11.610 de ani, o perioadă din care nu s-au păstrat evidențe scrise.

Vezi și: 5 oraşe din lume care au dispărut subit. Unul este acoperit cu aur și e căutat intens

Impactul cultural al celui mai mare mit al lumii civilizate

Atlantida nu este doar un subiect de dezbatere academică, ci a avut un impact major și asupra culturii populare. De-a lungul secolelor, Atlantida a inspirat o varietate de opere de artă, literatură, filme și jocuri video. De exemplu:

  • Literatură: Atlantida a fost subiectul unor romane celebre precum „20.000 de leghe sub mări” de Jules Verne și „That Hideous Strength” de C.S. Lewis. De asemenea, numeroase lucrări esoterice și oculte au încercat să găsească dovezi ale Atlantidei ca sursă a unei cunoașteri antice pierdute.
  • Filme și televiziune: Legenda Atlantidei a fost adaptată în numeroase filme și seriale, precum „Atlantis: The Lost Empire” (2001) de la Disney și seria TV „Stargate Atlantis”. Aceste producții exploatează fascinația pentru misterul Atlantidei și posibilitatea unei civilizații avansate din trecut.
  • Misticism și esoterism: Atlantida a fost subiectul unor speculații spirituale și oculte, în special în lucrările lui Helena Blavatsky și Edgar Cayce, care au susținut că Atlantida era un centru spiritual și tehnologic avansat. Acești autori au popularizat ideea că locuitorii Atlantidei ar fi avut acces la cunoștințe esoterice și tehnologii superioare.

Vezi și: Misterul din Atlantida, orașul „pierdut” din mare: probabil cea mai mare teorie a conspirației din istorie

Legende și mituri

Legenda Atlantidei continuă să fie un subiect de fascinare și speculație, chiar și după mai bine de două milenii de la prima sa mențiune.

”Niste structuri bizare descoperite pe fundul Mediteranei, in dreptul coastei cipriote, au fost desemnate, in 2004, drept vestigii ale orasului disparut.

Însă o locație mult mai probabilă a Atlantidei se apreciază a fi o mica porțiune din dreptul Stramtorii Gibraltar – ipoteza insulei Spartel, reacreditata la inceputul acestui an.

Seful echipei de cercetatori, dr. Marc-Andre Gutscher, de la Institutul European de Studii Marine din Plouzane, Franta, considera ca asemanarea dintre legenda si realitatea geologica descoperita este izbitoare:

Posibilitatea ca un cutremur de mare magnitudine si un val tsunami sa devasteze regiunea geografica aleasa de Platon pentru legenda sa pare a fi mai mult decat o intamplare.”.

Deși nu există dovezi concludente care să confirme existența acestui oraș pierdut, Atlantida rămâne un simbol al misterului și al cunoașterii pierdute, alimentând imaginația și curiozitatea oamenilor din întreaga lume.

Căutarea Atlantidei este, în multe privințe, o căutare a înțelegerii propriei noastre civilizații, a vulnerabilităților și a posibilităților sale.