Opt specii de albine noi, găsite în această țară: Ce au special, conform cercetătorilor

de: Ozana Mazilu
29 02. 2024

În anii 1930, entomologul american Elwood Zimmerman a descoperit trei albine minuscule și frumoase pe florile din Polinezia. În timp ce albinele în sine erau frumoase, ceea ce i-a fascinat pe entomologi cel mai mult a fost modul în care aceste insecte minuscule au ajuns pe insule – la peste 4.000 de kilometri distanță de cea mai apropiată altă populație de albine din Hawai’i și la 6.000 de kilometri (3.728 mile) departe de Australia. Ei bine, 59 de ani mai târziu, misterul a fost, în sfârșit, rezolvat.

Albine superbe

Cele trei albine inițiale au fost păstrate în Muzeul Episcopal Bernice P din Honolulu până în 1965, când au fost descrise oficial ca albina mascată a lui Tuamotu (Hylaeus tuamotuensis) de către profesorul specialist în albine Charles Michener. După aceea, specia nu a mai fost văzută, ceea ce a condus la teama că albinele ar fi dispărut. Acum, cercetătorii au descoperit încă opt specii noi din genul Hylaeus, descoperite între 2014 și 2019, care sunt toate înrudite cu specia originală de albine din Tuamotu.

Șase dintre cele opt specii au fost găsite în Fiji, una, în Polinezia și o specie a fost descoperită în Micronezia. Folosind caracteristici morfologice și date ADN, cercetătorii au reușit să distingă cele opt specii și să ofere dovezi ale albinelor hylaeine din Pacificul de Sud, la est de Vanuatu, care nu au fost niciodată înregistrate înainte.

Ce spun cercetătorii

„Aici arătăm că, în ciuda a aproape un deceniu de eșantionare pentru albine în Fiji, există un întreg grup de specii care au zburat chiar deasupra capetelor noastre până acum. Explorând noi tehnici de eșantionare, am descoperit o specie necunoscută de albine mascate Hylaeus în coronamentul pădurii”, a spus Dr. James Dorey – lector la Universitatea din Wollongong și lector adjunct la Universitatea Flinders, dar și autor principal al studiului – într-o declarație.

Ceea ce a făcut posibilă această descoperire a fost o schimbare a metodei de eșantionare; excursiile anterioare s-au concentrat pe prelevarea de probe din plante cu flori găsite la nivelul solului, în timp ce noile specii au fost descoperite în copac.

Echipa crede că este probabil să găsească mai multe specii în sutele de insule mici, mai ales că acum știu unde să se uite. Oamenii de stiință sugerează că alte excursii de cercetare se vor concentra pe descoperirea mai multor specii de albine trecute cu vederea anterior. Această descoperire ajută, de asemenea, la explicarea misterului cum au apărut albinele pe aceste insule îndepărtate.