Albinele pot fi sursă de inspirație pentru a crea camere foto mai bune

Albinele pot fi sursă de inspirație pentru a crea camere foto mai bune

Se pare că albinele au un mod diferit față de al oamenilor de a percepe culorile. Din acest motiv oamenii se inspiră de la creierul albinelor pentru a crea camere foto mai performante.

Mai exact, cercetătorii spun că este vorba despre constanța culorii, pe care albinele o pot detecta mult mai bine decât noi și decât aparatele foto actuale. De exemplu, albinele pot detecta o floare roșie indiferent de culoarea și de calitatea luminii. Cum fac asta?

Ei bine, albinele dispun de două perechi de ochi, fiecare responsabilă de detectarea altor calități ale imaginii: ochii principali detectează culoarea florii, iar cea de-a doua pereche de ochi se folosește de doi receptori de culoare pentru a detecta culoarea luminii ambientale. Astfel, aceste insecte pot detecta fără nicio problemă culorile naturale ale obiectelor din jur, fără a confunda percepția nuanțelor din natură.

Ulterior, informațiile înregistrate de acestea în sistemul ocular sunt trimise către regiunile din creier care sunt responsabile cu procesarea culorii. Astfel, combinând datele primite de cele două perechi de ochi, creierul lor poate ajusta imaginea formată, identificând în mod corect culorile care se regăsesc în realitate. Cu ajutorul acestei abilități albinele reușesc să găsească polenul mult mai repede.

Pe baza întregului proces care are loc în creierele albinelor, oamenii de știință vor să programeze camerele foto să realizeze fotografii perfecte, indiferent de lumina ambientală și fără să facă nicio confuzie în privința obiectelor pe care le analizează.

Cu ajutorul acestui truc, inspirat de capacitatea oculară a albinelor, fotografiile pe care le vei realiza vor fi mult mai realiste, chiar și dacă sunt făcute într-o lumină neobișnuită.

„Descoperirea oferă o soluție inedită la o problemă clasică și face ca constanța culorii să fie ieftină din punct de vedere al calculului”, spune unul dintre cercetători, John Endler, de la Universitatea Deakin din Australia.

Citește și:
Etichete: