Obligatoriu în toată România, o cheltuială în minus. Se întâmplă deja în țările Uniunii Europene

de: Ozana Mazilu
21 03. 2024

Parlamentul României a adoptat legea privind accesul la apă în toate unitățile publice și reguli noi pentru recipientele din plastic.

Pe data de 19 martie, Parlamentul României a adoptat o lege care face obligatorie disponibilitatea apei potabile în restaurante, baruri și alte locații publice din întreaga țară. Această decizie a fost luată pentru a asigura accesul la apă pentru toți clienții care solicită acest lucru. Mai mult decât atât, legea impune și companiilor de catering să ofere apă clienților care își ridică comenzile din locațiile unde este pregătită mâncarea, dacă aceștia o cer.

Legea pentru apă

Inițiatorii legii au indicat practicile similare din alte țări europene ca model pentru implementarea acestei măsuri. Totodată, alte reglementări privind utilizarea recipientelor din plastic au fost introduse, inclusiv obligația ca dopurile de plastic să fie atașate de sticle în cazul în care acestea sunt utilizate pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri.

De asemenea, s-a stabilit că, începând cu anul 2025, sticlele PET destinate băuturilor trebuie să conțină cel puțin 25% plastic reciclat. Companiile care comercializează pahare de plastic și alte recipiente pentru băuturi sunt obligate să treacă la materiale sustenabile, cu o reducere a cantității de plastic utilizată în fiecare an, conform obiectivelor de reducere stabilite până în 2026.

Spre exemplu, Kaufland România încurajează reciclarea. Poți să mergi la lanțul tău de supermarket-uri preferat și să scapi de sticle și PET-uri, iar pentru asta o să primești și un bonus. ,,Vino cu 5 recipiente (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu) la centrele de colectare selectivă din parcările magazinelor noastre”, anunță supermarket-ul ales zilnic de foarte mulți români. Care este ,premiul’ de care o să te bucuri dacă faci un astfel de gest? Citește aici.

Aceste măsuri vin în contextul unei preocupări crescute pentru protecția mediului și reducerea utilizării plasticului, marcând un pas important către o economie mai sustenabilă și responsabilă ecologic în România. Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabilă.