Oamenii trăiesc mai mult acum. Care este explicația, legătură cu nivelul de trai și evoluția științei

de: Iulia Kelt
19 01. 2024

Cercetătorii au analizat datele demografice și de mortalitate la oamenii din 194 de țări, în perioada 1990-2030, pentru a identifica modelele și schimbările.

Rezultatele arată că, în ciuda unor diferențe, speranța de viață crește, iar decalajul în mortalitate dintre sexe se micșorează.

Cât trăiau oamenii acum 30 de ani

Inițial, în 1990 și 2010, țările au fost grupate în cinci categorii distincte, asemănătoare continentelor, bazate pe indicatorii lor de mortalitate și longevitate.

Vezi și: Cheia longevității se află în ciuperci: ce au descoperit oamenii de știință

În perioada respectivă, țările au schimbat uneori categoriile, iar cercetătorii atribuie acest lucru factorilor precum războaiele sau condițiile socioeconomice și politice instabile.

Cu toate acestea, toate categoriile au avut ceva în comun: speranța de viață a crescut, în timp ce decalajul în mortalitate dintre bărbați și femei s-a micșorat.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o reducere a disparităților în longevitate între grupurile de țări, sugerând că, în general, modelele de longevitate converg.

În momentul în care același model statistic a fost aplicat prognozelor pentru 2030, aceste tendințe au rămas aceleași. Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut că nu se poate spune cu certitudine ce se va întâmpla în evoluția longevității, deoarece estimările se bazează pe tendințele anterioare.

Studiul subliniază creșterea longevității, iar un exemplu este SUA, unde numărul persoanelor cu vârsta de peste 100 de ani a crescut constant din 1950.

Proiecțiile indică o creștere semnificativă a centenarilor americani în următorii 30 de ani, iar proporția actuală de 78% femei ar urma să scadă cu 10% până în 2054.

Vezi și: Ce să faci dacă vrei să trăiești până la 100 de ani. Secretul longevității a fost dezvăluit

De ce se întâmplă asta

Așadar, evoluția medicinei, dar și grija oamenilor pentru propriile persoane, ar putea fi factori care, în mod firesc, influențează acest lucru.

Fără dar și poate, pătura socială din care faci parte contează, de vreme ce populația săracă nu va avea acces în aceeași măsură la mâncare de calitate sau la servicii medicale competitive.

Totuși, aceasta este o veste bună, luată per ansamblu. Cel mai probabil, contează enorm în ce categorie te înscrii pentru a decide dacă este rost să te bucuri.

Vezi și: Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Secretul longevității lor