10 ian. 2024 | 17:26

Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Secretul longevității lor

Social
Satul din România unde oamenii trăiesc neobișnuit de mult. Secretul longevității lor
Satul românesc ce ar putea face parte din blue zone, comunitatea cu cei mai în vârstă oameni. Care este secretul lor.

Știai că există un sat în România unde oamenii trăiesc mult mai mult decât majoritatea conaționalilor? Descoperirea a fost făcută recent. Cătunul s-ar putea încadra lejer în tiparele comunităților blue zone. Care sunt secretele localnicilor, pentru longevitate și sănătate.

Satul românesc ce ar putea face parte din blue zone

Dacă stilul de viață sănătos a fost ceva ce te-a interesat, mai mult ca sigur știi deja este așa-numitele comunități blue zone. Sintagma blue zone face referire la regiuni geografice care găzduiesc cei mai în vârstă oameni din lume, cum ar fi: Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica sau insula italiană Sardinia.

În general, oamenii din comunitățile blue zone ating lejer vârsta de 100 de ani, fiindcă trăiesc sănătos, oferind o deosebită importanță alimentației. S-ar putea să te surprindă, însă există și în România astfel de zone, dacă luăm în calcul datele statistice oferite de administrațiile locale.

Citește și: Alimentul minune care ți-ar prelungi viața. Așa ai putea ajunge la 100 de ani

Ce vârstă ating locuitorii din Mânzălești

Un exemplu ar fi satul Mânzălești, din Ținutul Buzăului. Dintr-un total de 2.000 de locuitori, 40 prezintă vârste mai mari de 90 de ani. Sună puțin? Nu e! Incidența de 2% este de patru ori mai mare, comparativ cu media națională înregistrată în România, potrivit primăriei comunei.

Mai mult decât atât, procentul de 2 la sută persoane care ating vârste de peste 90 de ani poate fi comparat cu ușurință cu datele raportate în cazul comunităților blue zone amintite mai sus – Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica sau insula italiană Sardinia.

„Am descoperit în regiune adevărate comori”

Descoperirea satului românesc ce se încadrează în tiparele comunităților blue zone a fost realizată de reprezentanții Asociației Ținutul Buzăului, care a analizat Ținutul Buzăului pentru încadrarea sa în Geoparcurile UNESCO.

„Odată cu eforturile noastre de a introduce Ținutul Buzăului în Geoparcurile UNESCO, am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții.

Primele episoade realizate de Digi World au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, potrivit Digi 24.

Citește și: Povestea zonei cu cei mai mulți centenari din lume. Cel mai în vârstă localnic a trăit 168 de ani: „Se țin departe de stres, gândindu-se la viață”

Secretele românilor pentru o viață lungă

Pentru a trăi cât mai mult posibil și, de asemenea, într-o stare bună, locuitorii din satul Mânzălești, din Ținutul Buzăului, țin cont de câteva detalii importante. Alimentația este bazată pe produse naturale, pe care toți localnicii le cultivă în propriile lor grădini.

Nu mănâncă întotdeauna, potrivit sursei citate. Din când în când, românii din Mânzălești țin și post. Beau lichide moderat și, în plus, sunt atenți și la condiția lor fizică. Niciunul nu merge la sală, însă fiecare face mișcare, fiindcă viața în Mânzălești este una activă.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Capital.ro
Carmen Brumă, adevărul despre grăsimea abdominală: "Foarte mulți fac acest lucru"
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
SEMNUL primit de Becali de la DUMNEZEU. Ce a PĂȚIT înainte de PAȘTE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro