Știai că există un sat în România unde oamenii trăiesc mult mai mult decât majoritatea conaționalilor? Descoperirea a fost făcută recent. Cătunul s-ar putea încadra lejer în tiparele comunităților blue zone. Care sunt secretele localnicilor, pentru longevitate și sănătate.
Dacă stilul de viață sănătos a fost ceva ce te-a interesat, mai mult ca sigur știi deja este așa-numitele comunități blue zone. Sintagma blue zone face referire la regiuni geografice care găzduiesc cei mai în vârstă oameni din lume, cum ar fi: Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica sau insula italiană Sardinia.
În general, oamenii din comunitățile blue zone ating lejer vârsta de 100 de ani, fiindcă trăiesc sănătos, oferind o deosebită importanță alimentației. S-ar putea să te surprindă, însă există și în România astfel de zone, dacă luăm în calcul datele statistice oferite de administrațiile locale.
Citește și: Alimentul minune care ți-ar prelungi viața. Așa ai putea ajunge la 100 de ani
Un exemplu ar fi satul Mânzălești, din Ținutul Buzăului. Dintr-un total de 2.000 de locuitori, 40 prezintă vârste mai mari de 90 de ani. Sună puțin? Nu e! Incidența de 2% este de patru ori mai mare, comparativ cu media națională înregistrată în România, potrivit primăriei comunei.
Mai mult decât atât, procentul de 2 la sută persoane care ating vârste de peste 90 de ani poate fi comparat cu ușurință cu datele raportate în cazul comunităților blue zone amintite mai sus – Ikaria, Grecia; Nicoya, Costa Rica sau insula italiană Sardinia.
Descoperirea satului românesc ce se încadrează în tiparele comunităților blue zone a fost realizată de reprezentanții Asociației Ținutul Buzăului, care a analizat Ținutul Buzăului pentru încadrarea sa în Geoparcurile UNESCO.
„Odată cu eforturile noastre de a introduce Ținutul Buzăului în Geoparcurile UNESCO, am descoperit în regiune adevărate comori, care depășesc zona atracțiilor turistice sau gastronomice și intră în sfera bunăstării și calității vieții la care aspirăm cu toții.
Primele episoade realizate de Digi World au dezvăluit un filon de longevitate surprinzător, pe care am hotărât să-l explorăm prin noi filme documentare realizate în cadrul unui proiect al Geoparcului”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, potrivit Digi 24.
Pentru a trăi cât mai mult posibil și, de asemenea, într-o stare bună, locuitorii din satul Mânzălești, din Ținutul Buzăului, țin cont de câteva detalii importante. Alimentația este bazată pe produse naturale, pe care toți localnicii le cultivă în propriile lor grădini.
Nu mănâncă întotdeauna, potrivit sursei citate. Din când în când, românii din Mânzălești țin și post. Beau lichide moderat și, în plus, sunt atenți și la condiția lor fizică. Niciunul nu merge la sală, însă fiecare face mișcare, fiindcă viața în Mânzălești este una activă.