Oamenii de știință au detectat un semnal bizar din miezul Pământului: Ce este, de fapt, fenomenul misterios

de: Ozana Mazilu
07 01. 2024

În 2019, oamenii de știință au detectat o clătinare ciudată, adânc sub suprafața Pământului, care apare aproximativ la fiecare 8,5 ani. Iată ce este, de fapt, semnalul din miezul Pământului.

Ce se întâmplă în miezul Pământului

Acum, prin cartografierea modificărilor minuscule ale rotației Pământului, echipa a venit cu o explicație: nucleul interior al planetei noastre poate fi, de fapt, într-un unghi, în raport cu mantaua.

Acest fenomen misterios i-a determinat pe cercetători să sugereze că miezul interior  al planetei noastre este mai dens și mai greu în emisfera nord-vestică, înclinându-l cu 0,17 grade depărtare de mantaua planetei.

Cercetarea, așa cum este detaliată într-un studiu recent publicat în revista Nature Communications, ar putea schimba modul în care înțelegem structura interioară a Pământului și modul în care activitatea seismică și câmpul magnetic influențează comportamentul nucleului.

Modelele convenționale sugerează că nucleul Pământului se rotește de-a lungul aceleiași axe ca și mantaua, datorită unei distribuții uniforme a densității în ambele straturi.

„Cu toate acestea, rezultatele oscilației libere a Pământului (oscilațiile naturale ale Pământului în ansamblu) indică faptul că structurile de densitate din interiorul Pământului sunt foarte eterogene, așa că această presupunere nu ar trebui să fie realistă”, spune co-autorul Hao Ding, decan al departamentului de geofizică la Universitatea Wuhan din China.

„Acest lucru implică un unghi potențial de rotație diferențială spre est a miezului interior de mai puțin de un grad și o aliniere greșită a axelor de simetrie ale stratului limită manta inferioară/miez-manta cu mantaua superioară”, a spus Ding.

Vezi și: Miezul Pământului este înconjurat de un ocean antic: ce au descoperit geologii

Ce este, de fapt, semnalul

Descoperirile provoacă modul în care înțelegem mișcarea straturilor distincte ale Pământului. Mai ales acolo unde nucleul interior se întâlnește cu straturile înconjurătoare, există o schimbare vizibilă a densității, ceea ce face ca miezul Pământului să se clatine periodic.

Cercetarea poate avea, de asemenea, unele implicații de anvergură mai largă. Înclinarea dintre miezul interior și manta „poate duce, de asemenea, la o anumită modificare a formei miezului lichid, ducând la o schimbare a mișcării fluidului și la o modificare corespunzătoare a câmpului geomagnetic”, a spus Ding pentru Phys.org.

Dar echipa de cercetători nu face decât să zgârie suprafața și mai trebuie făcute multe cercetări înainte de a obține o imagine mai completă a ceea ce se întâmplă adânc sub suprafața Pământului.

Vezi și: Cum a rămas interiorul Pământului la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui timp de miliarde de ani?