Oamenii de știință au creat o inimă biorobotică ce bate ca cea reală: Cum va salva vieți VIDEO

de: Ozana Mazilu
12 01. 2024

Inima robotică folosește un înlocuitor muscular pe bază de silicon pentru a pompa sânge.

Inima robotică va revoluționa transplantul de organe

Îmbinând țesutul cardiac real și tehnologia robotică sofisticată, oamenii de știință au creat o inimă biorobotică care bate ca un organ viu. Modelul surprinde complexitatea unei inimi umane într-un mod care nu a fost posibil până acum și ar putea schimba totul atunci când vine vorba de încercarea de noi tratamente și proceduri chirurgicale pentru bolile de inimă, spun cercetătorii.

Înainte ca orice intervenție medicală să poată fi utilizată la un pacient real, aceasta trebuie testată temeinic pentru a verifica siguranța și eficacitatea. Pentru procedurile care implică inima, există câteva opțiuni disponibile cercetătorilor: simulatoare și modele animale.

Simulatoarele actuale au o perioadă de valabilitate scurtă, rămânând utilizabile doar câteva ore și nu pot imita complet toate structurile individuale care alcătuiesc o inimă. Studiile pe animale, deși sunt încă foarte valoroase în multe domenii ale cercetării medicale, sunt costisitoare, consumatoare de timp și incontestabil controversate. Eforturile de reducere a nevoii ca animalele vii să fie folosite în cercetare au înregistrat progrese în ceea ce privește organoizii cultivați în laborator, precum și înlocuirea cu modele computerizate sau linii celulare, acolo unde este posibil.

Vezi și: Această inimă robotică va revoluționa transplantul de organe

Ce spun cercetătorii

Mai exact, echipa s-a concentrat pe o afecțiune numită insuficiență mitrală, care afectează aproximativ 24,2 milioane de oameni la nivel global. În această tulburare, valva mitrală dintre atriul stâng și ventriculul inimii nu se închide corect, ceea ce înseamnă că sângele poate curge în mod greșit.

Pentru pacienți, acest lucru poate provoca o serie de simptome, de la dificultăți de respirație la membrele umflate și chiar insuficiență cardiacă, dacă este lăsată netratată. Intervenția chirurgicală pentru a corecta problema este posibilă, dar foarte dificilă, datorită structurii extrem de complexe a valvei.

Pentru a crea un nou mod de a studia o valvă mitrală sănătoasă și bolnavă, echipa a folosit ca bază o inimă de porc, îndepărtând mușchiul gros care înconjoară ventriculul stâng și înlocuindu-l cu o pompă robotică din silicon. Când este umflată, pompa stoarce și răsucește inima la fel ca un mușchi adevărat, cu o putere impresionantă de pompare a sângelui.

Vezi și: Premieră deosebită în tehnologie: primul deget printat 3D tocmai a fost creat