Robotul chirurg minuscul care circulă singur prin corpul uman

Robotul chirurg minuscul care circulă singur prin corpul uman

Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au reușit să creeze un robot medical capabil să navigheze în mod autonom în interiorul corpului uman, asemeni unei mașini automate, pentru a ajuta chirurgii să ducă la bun sfârșit operațiile complexe pe inimă.

Studiul în cauză a fost publicat în jurnalul Science Robotics. În el se arată că într-un model animal de reparare a valvelor cerdiace, un robot mic ghidat de un senzor optic de atingere își poate găsi calea prin pereții unei inimi vii, care pompează sânge, pentru a găsi valvele car prezintă probleme de scurgere.

Investigatorul senior al studiului, Pierre Dupont, care este șef la Pediatric Cardiac Bioengineering din cadrul Boston Children’s Hospital, a spus că, din câte știe el, acesta este primul raport cu privire la un robot medical care poate să navigheze către orice destinație din corp. Senzorul de atingere este echipat cu o cameră și funcționează cam la fel ca antenele insectelor sau ca mustățile rozătoarelor care le folosesc pentru a testa ce se află în jurul lor și a crea hărți mentale ale mediilor cu care nu sunt familiare. Astfel, senzorul poate să își dea seama în ce direcție ar trebui să o ia în interiorul inimii.

În studiu, senzorul robotului a putut să îi transmită acestuia din urmă dacă atinge sânge, vreun perete al inimii sau o valvă, dar și cât de tare poate să apese, pentru a nu răni în vreun fel inima. Robotul s-a bazat pe imagistică preoperativă și algoritmi pentru a interpreta caracteristicile vizuale. Astfel, a putut să avanseze fără să aibă nevoie de ajutor de la baza inimii, spre peretele ventriculului stâng și până la sursa scurgerii. Odată ajuns acolo, chirurgul uman a putut să preia controlul și să rezolve scurgerea.

În viitor, un asemenea robot s-ar putea dovedi deosebit de util în zonele mai izolate din lume, unde nu există chirurgi cu suficient de multă experiență.

Citește și:
Sursa: Xinhua Net
Etichete: