Nu toate GPS-urile sunt la fel. Mașinile puse pe butuci din cauza furtunilor solare din ultimele zile

de: Ozana Mazilu
13 05. 2024

Fermierii care se bazează pe tehnologia de agricultură de precizie se confruntă cu dificultăți majore în urma ultimelor furtuni solare. Conform unui raport realizat de 404 Media, activitatea solară a perturbat sistemele critice de GPS care ghidează tractoarele moderne.

Furtunile solare, o problemă majoră

Raportul menționat indică faptul că activitatea solară intensificată din ultimele zile a dus la căderi în sistemele de navigație GPS care ghidează unele tractoare moderne de la John Deere și alte mărci. Această tehnologie a permis fermierilor să planteze mai eficient în linii ultra-strânse și drepte, dar li s-a recomandat să înceteze temporar utilizarea ei din cauza potențialului de inexactități care ar putea crea haos la momentul recoltării.

Tractoarele John Deere sunt conectate la ceea ce se numesc sisteme Real-Time Kinematic (RTK), care permit plantarea cu precizie până la nivelul centimetrului. Dacă fermierii ar continua să planteze fără acuratețea obișnuită, „ne așteptăm ca rândurile să nu fie acolo unde liniile AutoPath cred că sunt” în momentul în care va veni momentul să îngrijească și să recolteze culturile, a declarat Landmark Implement, proprietarul unor dealeri John Deere, pentru 404 Media.

Situație critică în sezonul de plantare

Momentul este teribil – este sezonul de vârf pentru plantarea porumbului, iar un fermier din Nebraska, Kevin Kenney, a declarat pentru 404: „Toate tractoarele sunt acum oprite la capetele câmpului din cauza furtunii solare.” Multe ferme au fost nevoite să oprească plantarea, în timp ce altele continuă și speră doar la ce e mai bun.

Furtuna geomagnetică pe care o experimentăm în prezent este cea mai puternică observată în ultimii 20 de ani și a atins niveluri G5 vineri și sâmbătă dimineața, ceea ce este considerat „extrem”. Ulterior, s-a mai domolit la niveluri G4/G3, dar se așteaptă să crească din nou, când unele eiecuții de masă coronală intense, dar mai lente, de la Soare vor ajunge pe Pământ. Este minunat dacă vrei să vezi aurora boreală, dar nu și dacă mijloacele tale de trai depind de tehnologia cu care furtuna interferează.

Ca referință, în noaptea de vineri spre sâmbătă, aurora boreală a fost vizibilă pe cerul din România, după ce nu se mai observase de sute de ani. Pe internet au apărute sute de fotografii cu aurora boreală, care s-a desfășurat în toată splendoarea ei.