12 mai 2024 | 00:27

Aurora Boreală ar putea fi văzută din România şi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Unde ar apărea din nou, conform specialiştilor

Diverse
Aurora Boreală ar putea fi văzută din România şi în noaptea de sâmbătă spre duminică. Unde ar apărea din nou, conform specialiştilor
Aurora boreală a putut fi urmărită în afara orașelor

În noaptea de vineri spre sâmbătă, aurora boreală a fost vizibilă pe cerul din România, după ce nu se mai observase de sute de ani. Pe internet au apărute sute de fotografii cu aurora boreală, care s-a desfășurat în toată splendoarea ei. Fenomenul spectaculos s-ar putea vedea și în această seară, conform declarațiilor făcute de dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Aurora boreală ar putea apărea și în noaptea de sâmbătă spre duminică

Seara trecută, aurora boreală s-a văzut în reprize, aceasta fiind observată la începutul nopţii. După o pauză de o oră, fenomenul a revenit mai vizibil după miezul nopţii. Aurora a putut fi urmărită în afara orașelor, mai ales în zonele care nu au fost afectate de poluarea luminoasă. Furtuna geomagnetică severă, cea mai puternică din ultimii ani, a făcut un spectacol imens pe cer vineri noapte.

„Trebuie privit înspre nord şi trebuie aşteptat, pentru că fenomenele acestea sunt imprevizibile. Chiar dacă se anunţă că vor fi vizibile de undeva, uneori nu se văd. Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o.

Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde – la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr”, a precizat pentru Agerpres Adrian Şonka.

„Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu”, a explicat Adrian Şonka.

Din ce cauză se produce aurora boreală

De obicei, aurora se produce în jurul polului magnetic, dar există situații în care poate fi observată şi la latitudini mai joase. Aurora boreală a putut fi urmărită pe cer, în contextul în care în această perioadă s-au produs trei erupţii solare.

„Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense”, a mai detaliat Şonka.

Pentru cei care nu au putut vedea aurora noaptea trecută, mai au o șansă în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar este musai să o facă în afara orașelor și să priveasc spre nord. Totuși, nu există o certitudine în privinţa asta.

„Nu se vede din prima. Eu am stat o oră şi nu am văzut nimic, apoi a apărut din nou, iar apoi a dispărut. Trebuie să te pregăteşti să stai câteva ore pe un câmp, să nu te uiţi în telefoane, ca să te acomodezi cu întunericul, să nu aprinzi farurile de la maşină, să fie cald, să fii în siguranţă”, a transmis astronomul.

Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Veste mare de la Buckingham. Kate se va transforma total
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni n-a știut. Ce a făcut pe timpul lui Ceaușescu
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Cine era ȘOFERUL MORT în accidentul de TRAMVAI! RĂSTURNARE ȘOCANTĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro