Metalul rar căutat de toată planeta, pe care România îl deține în cantități impresionante

de: Cojocaru Cristian
21 07. 2024
Mină de aur din Roșia Montană. (Foto: Ivan Rous/Alba24)

Industria minieră a aurului se confruntă cu dificultăți majore în a menține ritmul de creștere a producției, deoarece depozitele de metal galben devin tot mai greu de găsit, conform Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC. În primul trimestru al anului 2024, producția minieră a atins un nivel record, cu o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, strategul șef de piață la WGC, John Reade, a subliniat că producția minieră a stagnat de fapt la nivelul atins între 2016 și 2018, fără a mai înregistra creșteri semnificative, scrie News.ro.

Potrivit Asociației Internaționale pentru Comerț, producția minieră globală a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu anul precedent. În 2022, creșterea a fost de 1,35%, iar în 2020, producția globală de aur a înregistrat prima scădere dintr-un deceniu, scăzând cu 1%. După un deceniu de creștere rapidă început în jurul anului 2008, industria minieră se luptă să susțină o creștere continuă a producției.

Provocările industriei miniere

Noile zăcăminte de aur sunt din ce în ce mai greu de descoperit în întreaga lume, deoarece multe zone posibile au fost deja explorate. Exploatarea aurului pe scară largă necesită investiții semnificative și o perioadă lungă de timp pentru dezvoltare, fiind nevoie de aproximativ 10 până la 20 de ani pentru ca o mină să devină operațională. Chiar și în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să progreseze până la stadiul de exploatare minieră este scăzută, doar 10% din descoperirile de aur conținând suficient metal pentru a justifica investițiile necesare.

Până în prezent, au fost extrase aproximativ 187.000 de tone metrice de aur la nivel mondial, majoritatea provenind din China, Africa de Sud și Australia. Rezervele de aur încă neexplorate sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, conform United States Geological Survey.

Birocrația și dificultățile operaționale

Pe lângă dificultatea descoperirii de noi zăcăminte, obținerea permiselor guvernamentale devine tot mai complicată și necesită mai mult timp. Obținerea licențelor și permiselor necesare poate dura câțiva ani, iar multe proiecte miniere sunt planificate în zone îndepărtate, care necesită infrastructură suplimentară, cum ar fi drumuri, energie electrică și apă. Aceste cerințe adaugă costuri semnificative la construirea și operarea minelor.

„Devine din ce în ce mai greu să găsești aur, să obții permise, să-l finanțezi și să-l operezi,” a afirmat John Reade.

Rezervele de aur ale României

În ciuda acestor provocări globale, România se bucură de rezerve impresionante de aur. La finele lunii februarie 2024, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 63,128 miliarde de euro, în creștere cu 2,79% comparativ cu luna precedentă. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, valoarea acesteia situându-se la 6,240 miliarde de euro, datorită evoluțiilor prețurilor internaționale.

În luna noiembrie a anului trecut, Banca Națională a României anunța lansarea unei campanii internaționale pentru revendicarea drepturilor asupra aurului exportat în Rusia în timpul Primului Război Mondial. „BNR plănuiește să organizeze o serie de evenimente pentru a reitera, în principal în străinătate, că România are un drept deplin valabil, din punct de vedere istoric și juridic, de a cere restituirea rezervelor sale de aur, evacuate la Moscova în anii 1916-1917 și ulterior confiscate de URSS,” declara guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

În timp ce industria minieră globală se confruntă cu provocări semnificative în a găsi și exploata noi zăcăminte de aur, România stă pe o comoară impresionantă de metal prețios. Cu rezerve considerabile și eforturi continue pentru a-și revendica drepturile asupra aurului istoric, România rămâne un jucător important pe piața internațională a aurului.