13 iun. 2023 | 13:49

România stă pe o comoară: au descoperit-o acum, Ceaușescu habar n-avea cât de bogați putem fi

ACTUALITATE
România stă pe o comoară: au descoperit-o acum, Ceaușescu habar n-avea cât de bogați putem fi

Știm cu toții că România e bogată, înzestrată de natură cu peisaje mirifice, dar și resurse naturale diverse, însă se pare că habar n-aveam de amploarea bogăției din subteran.

Deși atât în comunism, cât și-n capitalism, liderii politici au depus eforturi pentru a identifica toate resursele naturale din subteran, multe au rămas ascunse de ochii curioșilor până în ziua de astăzi.

Chiar dacă în adâncuri se forează de decenii, iată că încă ies la suprafață bogății nemăsurate.

România, o reală forță în fața Europei. Descoperirea ce ne va face mai puternici decât nemții

De data aceasta este vorba despre o descoperire recent anunțată de gigantul Petrom. Mai precis, compania vorbește despre „cea mai mare descoperire de țiței din ultimele decenii”, în regiunile Oltenia și Muntenia din sudul României.

Ca să ne facem o idee despre importanța descoperirii acesteia, menționăm că reprezentanții gigantului energetic spun că ar fi vorba despre mai bine de 30 milioane bep resurse recuperabile.

„România produce țiței și gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiții identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producției noastre și la continuitatea furnizării unor produse esențiale pentru economie”, a precizat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare și Producție.

Pe de altă parte, mai avem o veste bună tot din spectrul energetic. Pe 21 iunie, surse din piață au declarat pentru Economedia că Petrom va anunța decizia de investiție comercială în extracția gazelor din Marea Neagră. În trei ani de zile, pentru a reuși să extragă gaze naturale de aici, investițiile celor de la Petrom – Romgaz se vor ridica la fabuloasa sumă de patru miliarde de euro.

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării.

Investiția totală a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. In contextul îndeplinirii tuturor pașilor procedurali, decizia finală de investiție este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producție de gaze pentru începutul anului 2027”, spuneau reprezentanților Petrom la finele anului trecut.

Acestea fiind spuse, se pare că a sosit vremea ca România să devină o reală forță pe piața energetică internațională, totul datorită resurselor naturale pe care natura ni le-a oferit cu mare generozitate.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele