Lovitură dură pentru românii cu vacanțe în Grecia! Cât a plătit un turist pe o ciorbă de burtă și 3 mici, prețurile au luat-o razna
Cei care și-au programat vacanțe în Grecia în sezonul estival 2024 ar putea să fie nevoiți să își reanalizeze bugetul. Prețurile la mâncare și băutură continuă să crească. Cât a plătit un român pe o ciorbă de burtă și 3 mici. A scos din buzunar o sumă neașteptată.
Analiștii avertizează asupra scumpirilor din Grecia
Grecia este o țară deosebit de frumoasă, iar oamenii sunt foarte primitori. În ultimii ani, românii au ales să își petreacă vacanțele sau concediile aici, mai ales că destinația turistică era în rândul celor mai ieftine din Europa. Nu la fel arată astăzi realitatea, din păcate.
Dacă în anii trecuți puteai călători în Grecia fără a cheltui o avere, astăzi trebuie să scoți sume importante de bani din buzunar pentru servicii banale. Acest trend continuă să se accentueze, mai ales pe fondul crizei economice resimțite de statele europene, spun analiștii.
Cât a plătit un român pe o ciorbă de burtă și 3 mici
Un român care a călătorit recent în Grecia i-a informat pe conaționali că prețurile la mâncare nu mai sunt accesibile oricui, oriunde. Destinația turistică era recunoscută, până recent, ca fiind relativ ieftină la capitolul mâncare și băutură. Preparatele tradiționale erau savurate de turiști la costuri infime.
În sezonul estival 2024, nu oricine se poate bucura de mâncăruri delicioase la prețuri rentabile. Bineînțeles, există preparate ieftine disponibile pentru turiști, însă gustul acestora nu se compară cu cel autentic. Pentru o ciorbă de burtă și 3 mici gătiți ca la carte, un român a plătit nu mai puțin de 27 euro.
Cât costa mâncarea la restaurant în urmă cu 4 ani
Pentru a avea o perspectivă cât mai autentică asupa fenomenului scumpirii unor servicii în Grecia, amintim că, înainte de pandemia de coronavirus, opțiunile pentru prânz, în general, cuprindeau preparate la prețuri foarte decente, cum sunt cele de mai jos:
- gyros (mâncare tipică grecească din carne gătită): 2-3 euro;
- felul principal la restaurant: 8-13 euro;
- deserturi: 3,5-5 euro;
- mâncare pentru două persoane la restaurant: 40 euro, fără băuturi alcoolice.
În sezonul estival 2024, prețurile au crescut considerabil, potrivit declarațiilor unui român care și-a făcut publică experiența, sub forma unui avertisment pentru ceilalți călători.
Experiența turistului român pe insula Thassos
„Prima și ultima masă din Thassos de săptămâna asta la tavernă am decis să fie la MotorShip sau Motor ship din Skala Maries sau Skala Marion. Eu doream să testez bougiourdi-ul, ea avea poftă de o ciorbă. Cum aveau doar de burtă azi, am mâncat doar eu”, a spus românul.
La felul doi, turistul a comandat mici românești. Trei la număr. Și au fost perfecți! Doar că, la momentul achitării notei, criza economică resimțită și în industria HoReCa și-a spus cuvântul. 27 de euro a trebuit să scoată românul din buzunar doar pentru consumația proprie, nu și a familiei.