Insula scufundată în adâncuri, plină de minerale prețioase. Unde se află, țara care se luptă să obțină dreptul de exploatare

de: Iulia Kelt
18 03. 2024
Foto: IO-USP

O insulă antică imensă, care acum se află la fundul Oceanului Atlantic, ar putea deține rezerve vaste de elemente rare de pământ și alte minerale valoroase.

Ce se știe despre această insulă, de fapt

Cunoscută sub numele de Rio Grande, această insulă s-a format acum aproximativ 40 de milioane de ani și a fost odată o masă terestră tropicală mare, acoperită cu vegetație.

Situată la aproximativ 1.200 de kilometri de coasta Braziliei, Rio Grande acoperă aproximativ 150.000 de kilometri pătrați de fund marin la adâncimi cuprinse între 700 și 2.000 de metri.

Evaluând proprietățile mineralogice, geochemice și magnetice ale sedimentului, autorii unui studiu dezvăluie că proba este alcătuită în principal din lut roșu.

În solul de pe insulă, cercetătorii au detectat numeroase minerale tipice pentru alterările rocilor vulcanice, inclusiv magnetit oxidat, hematit, goetită și caolinită.

Împreună, aceste descoperiri indică faptul că lutul s-a format ca urmare a unei alterări chimice intense a rocilor vulcanice într-un climat cald și umed, cu vulcani activi.

Bazându-se pe această analiză, cercetătorii au ajuns la concluzia că Rio Grande a fost expus elementelor în timpul perioadei Eocene, care a durat până acum aproximativ 35 de milioane de ani și a fost caracterizată de condiții tropicale.

Litiu și nichel din abundență

Cercetările anterioare au arătat de asemenea că insula scufundată este bogată în minerale valoroase precum cobaltul, litiul și nichelul, precum și în alte elemente rare.

Având în vedere că aceste materiale sunt componente cheie ale noilor tehnologii care conduc tranziția de la combustibilii fosili, există un mare interes în extragerea bogățiilor naturale.

Aflată în ape internaționale, creasta este în prezent guvernată de Autoritatea Internațională a Fundului Marin, cu toate acestea, guvernul brazilian a solicitat extinderea legală a platformei continentale pentru a include și această zonă.

În realitate, o astfel de solicitare are puține șanse să fie aprobată, deoarece Convenția Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (UNCLOS) stipulează că o națiune poate deține maximum 200 de mile marine de teritoriu marin dincolo de linia de coastă.