Fraudă în sistemul garanție returnare: Patru indivizi din București au păgubit un lanț de magazine cu 300.000 de lei

de: Ozana Mazilu
26 09. 2024

Un grup de patru indivizi din București este cercetat pentru o metodă ingenioasă de fraudă care a păgubit un important lanț de hypermarketuri cu suma de 300.000 de lei. Folosindu-se de o slăbiciune a sistemului informatic din automatele de reciclare a ambalajelor, aceștia au falsificat voucherele primite în urma reciclării, reușind să le folosească în mod repetat în mai multe magazine.

Escrocii au profitat de faptul că sistemul care gestiona bazele de date ale voucherelor nu era sincronizat la nivelul tuturor magazinelor din rețea, ceea ce le-a permis să scaneze același bon simultan în mai multe locații. În cele din urmă, frauda a fost descoperită, iar cei patru suspecți sunt acum cercetați pentru uz de fals și fals în înscrisuri.

Metoda folosită pentru fraudă și impactul financiar

Potrivit anchetatorilor, indivizii și-au construit planul de fraudă printr-o tehnică simplă, dar eficientă. Aceștia au cumpărat hârtie identică cu cea folosită pentru tipărirea bonurilor originale, pe care apoi le-au multiplicat. Cu aceste bonuri falsificate, aceștia au intrat în mai multe magazine din lanțul vizat, valorificând voucherele într-un mod care părea inofensiv. În loc să facă achiziții majore, cumpărau câte un produs ieftin, după care cereau contravaloarea bonurilor în numerar.

Valoarea voucherelor false era cuprinsă între 20 și 50 de lei, iar pentru a evita suspiciunile, ei încasau doar câteva sute de lei de la fiecare magazin. După mai multe astfel de acțiuni, angajații au început să observe că numărul de ambalaje reciclate era mult mai mic decât valoarea garanțiilor returnate prin vouchere. Acest lucru a dus la descoperirea fraudei și la implicarea poliției. Potrivit autorităților, suspecții au cauzat un prejudiciu de 300.000 de lei.

În urma perchezițiilor, poliția a confiscat aproximativ 30.000 de lei, însă cercetările continuă pentru a identifica dacă există și alte sume de bani sau bunuri obținute prin fraudă. „Toate persoanele vizate sunt din București. Au fost găsiți și bani la percheziții, însă urmează să stabilim dacă mai există și alte sume sau bunuri asupra cărora să impunem măsuri asiguratorii”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

Tentativa de fraudă în Germania și modul de funcționare a sistemului

Metoda frauduloasă nu a fost limitată doar la România. Anchetatorii au descoperit că suspecții au încercat aceeași tactică și în Germania, însă acolo nu au avut succes. Sistemul german este bine pus la punct și este capabil să recunoască bonurile reciclate deja, prevenind astfel utilizarea lor multiplă. În România, însă, lipsa sincronizării bazelor de date între automatele de reciclare din lanțul de magazine a permis escrocilor să abuzeze de sistem și să obțină bani ilegal.

Activitatea infracțională a început în luna iulie și s-a întins până în septembrie 2024, timp în care cei patru au călătorit în mai multe orașe din țară, vizitând zilnic diverse magazine ale aceluiași lanț. Deși reprezentanții lanțului de magazine păgubit și cei ai RETURO nu au dorit să comenteze incidentul, ancheta este în plină desfășurare, iar autoritățile încearcă să stabilească întreaga dimensiune a fraudei.

Conform legislației românești, toți comercianții au obligația de a încasează 50 de bani pentru fiecare ambalaj inscripționat cu simbolul SGR (Sistem de Garanție Returnare) și să ofere clienților puncte de reciclare. Clienții au posibilitatea de a folosi voucherele obținute pentru achiziții sau de a solicita contravaloarea acestora în numerar. Frauda a fost posibilă din cauza lipsei de securitate a acestui sistem, dar cazul ar putea duce la măsuri mai stricte în viitor pentru a preveni astfel de incidente.