Fabricile din România, „pe butuci”. Ce se întâmplă cu angajații calificați, unde sunt

de: Iulia Kelt
02 05. 2024

Industria prelucrătoare din România se confruntă cu transformări semnificative în ultimii ani, ilustrate de fluctuațiile în numărul angajaților și creșterea salariilor.

Datele actuale nu sună prea bine

Datele arată că, în prezent, lucrează aproximativ 1,09 milioane de persoane în acest sector, în scădere de la 1,56 milioane în anul 2000.

Această scădere dramatică a numărului de angajați poate fi atribuită unei combinații de factori, inclusiv migrația forței de muncă, lipsa de educație și formare profesională adaptată la cerințele reale ale pieței muncii și schimbările tehnologice rapide.

Creșterile salariale ale angajaților nu rezolvă problema

Cu toate că salariile în industria prelucrătoare au crescut în ultimii ani, ele rămân sub media pe economie. Salariul mediu net a ajuns la 4.325 de lei în februarie 2024, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cu toate acestea, această creștere nu este suficientă pentru a atrage și a menține forța de muncă calificată în acest sector.

În plus, instabilitatea lanțului de aprovizionare, accentuată de pandemie, continuă să afecteze industria prelucrătoare din România.

Întreruperile în aprovizionare pot duce la reducerea orelor de lucru ale angajaților și la dificultăți în menținerea producției la niveluri optime.

Pentru a rezolva aceste probleme cu care se confruntă, România trebuie să investească în educație și formare profesională adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii.

De asemenea, este absolut necesară o abordare coordonată la nivel european pentru a gestiona migrația forței de muncă și pentru a facilita mobilitatea lucrătorilor calificați.

În ciuda provocărilor, industria prelucrătoare din România rămâne un sector vital al economiei, contribuind semnificativ la cifra de afaceri națională și la creșterea economică, chiar dacă, în prezent, viitorul nu sună atât de bine.

Speranța rămâne la guvernul și companiile care ar trebui să colaboreze pentru a aborda problemele existente și pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă pe termen lung a acestui sector vital, dar rămâne de vâzut cât se va întâmpla acest lucru, luând în calcul alegerile parlamentare, prezidențiale, europarlamentare și locale, din acest an.