Extremismul și teoriile conspirației pe Facebook: De ce a ajuns foarte periculoasă platforma de la Meta

de: Ozana Mazilu
07 05. 2024

În ciuda interdicțiilor, cea mai mare parte a extremismului rămâne neadministrată de Meta. Facebook este un loc de „fermentare” a teoriilor conspirației și a organizării periculoase în momente critice, precum cele peste 650.000 de postări care contestau victoria președintelui Biden între alegerile generale din 2020 și insurecția din 6 ianuarie.

Facebook, periculos

Un nou raport publicat inițial de Wired arată aproximativ 200 de grupuri și profiluri pe întreaga platformă Facebook care organizează activități militante la nivel național.

Cercetarea, realizată de Tech Transparency Project, a descoperit că aceste grupuri au legături cu organizații precum rețeaua de miliție Three Percenters, denumită de Meta drept un „grup de miliție înarmată” în Lista sa din 2021 a Indivizilor și Organizațiilor Periculoase. Cu toate acestea, grupuri precum Free American Army au îndemnat utilizatorii să li se alăture milițiilor locale sau Three Percenters fără consecințe.

Katie Paul, directorul Tech Transparency Project, a urmărit sute dintre aceste grupuri și încă din 2021 a observat o seriozitate și o concentrare crescută asupra organizării în ultimul an.

„Multe dintre aceste grupuri nu mai sunt seturi fragmentate de miliții localizate, ci coaliții formate între mai multe grupuri, multe având Three Percenters la cârmă”, a declarat Paul pentru Wired.

„Facebook rămâne cel mai mare loc de întâlnire pentru extremiști și mișcări de acest gen, pentru a arunca o plasă largă și a îndruma utilizatorii către conversații mai private, inclusiv pe platformă, unde pot planifica și coordona”.

Ce au descoperit specialiștii

Tech Transparency Project a descoperit că utilizatorii caută „patrioți activi” pentru a discuta despre ideologia anti-guvernamentală, a participa la întâlniri și a lua parte la antrenamente de luptă. Acesta din urmă se încadrează într-o temă comun: fiind pregătiți să se ridice împotriva sau chiar să meargă în război contra dușmanilor precum travestiții, studenții pro-Palestinieni și chiar guvernul însuși.

Meta a încercat cel puțin să creeze o fațadă de acțiune și transparență. În 2019, a lansat Consiliul de Supraveghere ca recenzor independent al moderării conținutului său. Deși entitatea a indicat rolul Facebookului în retorica electorală periculoasă, inclusiv incidente în afara Statelor Unite, criticii susțin că nu a avut un impact suficient. Acum, The Washington Post raportează că concedierile din cadrul Consiliului de Supraveghere ar putea fi iminente.