Extremismul și terorismul de pe Facebook, o nouă scuză pentru autorități: cum te afectează pe tine

Extremismul și terorismul de pe Facebook, o nouă scuză pentru autorități: cum te afectează pe tine

Autoritățile americane, în frunte cu departamentul de securitate Homeland Security, au o mare problemă cu manifestările de extremism de pe rețelele de socializare, ca Facebook, Twitter sau Instagram. Aceste platforme găzduiesc de multe ori mesaje teroriste și facilitează crearea de comunități în jurul rasismului.

Pornind de la această realitate, un oficial american a declarat pentru Wall Street Journal că oficialii americani caută să angajeze firme terțe pentru a analiza activitatea utilizatorilor de pe rețelele de socializare. Scopul este identificarea manifestărilor de terorism și a amenințărilor extremiste, dar s-ar putea să te afecteze și pe tine.

Ce anume îi interesează?

Zvonurile cum că rețelele de socializare sunt scanate au apărut încă din luna mai. La acea vreme nu se știa încă exact cum va funcționa, dar se pare că accentul va fi pus pe tendințe în masă și nu individuale. Sunt vizate mișcările extremiste sau amenințările împotriva anumitor comunități. Una dintre companiile implicate este Logically. Aceasta folosește analize comportamentale umane pentru a urmări conținutul online la scară largă. Firma a mai fost contractată și cu ocazia alegerilor din Statele Unite. A avut ca subiect combaterea dezinformării votului.

În mod evident, se pune problema încălcării confidențialității. Utilizatorii pot să își piardă încrederea în ceea ce privește confidențialitatea datelor lor. Ofițerul de informații și liderul inițiativei, John Cohen, a declarat că departamentul nu va folosi companiile pentru a obține informații pe care nu le poate vedea. De asemenea, sursele Wall Street Journal spun că oficialii sunt hotărâți să protejeze libertățile civile. În mod logic, șeful Lyric Jain a declarat că compania sa nu poate partaja date cu caracter personal pentru americani fără ordine judecătorești.

În ciuda tuturor asigurărilor, există îngrijorarea că Homeland Security poate abuza de această analiză privată. Teoretic, s-ar putea face abstracție de conținut și s-ar putea prelucra doar datele necesare urmăririlor penale. Acest lucru ar putea duce la evitarea  anumitor tipuri de conversații. Utilizatorii consideră, însă, că libera exprimare le-a fost umbrită.