Experiment: câte grade sunt în interiorul unei mașini lăsate în soare, cu parasolarul instalat pe bord. Măsurătoarea a fost făcută la ora 15.30

de: Raluca Ogaru
15 07. 2024

În aceste zile caniculare, tot mai mulți șoferi care sunt nevoiți să își lase  mașinile în soare aleg să își instaleze pe bord parasolare ca să protejeze interiorul de razele agresive. În acest fel, credem cu toții, reușim să mai scădem și câteva grade în habitaclul autoturismului pe care toți îl folosim acum cu aerul condiționat la maxim, nu pentru a răcori excesiv, ci pentru a obține măcar o temperatură suportabilă în timpul deplasării. Noi am vrut să vedem, totuși, la ce temperatură se poate ajunge în mașină, dacă lași un termometru timp de 10 minute în interior, cu ușile închise.

Tot mai mulți șoferi folosesc parasolare auto pe timp de vară

Parasolarul auto este un accesoriu esențial pentru protejarea și menținerea confortului interior al mașinii pe timp de vară. Prin blocarea razelor UV și reducerea temperaturii interioare, acesta contribuie la prelungirea duratei de viață a componentelor interioare, conservarea energiei și asigurarea siguranței și confortului șoferului.

Un alt avantaj important al parasolarului auto este reducerea semnificativă a temperaturii interioare a mașinii. În zilele toride de vară, temperatura din interiorul unui vehicul parcat la soare poate crește rapid, atingând valori extreme care pot depăși cu mult temperatura exterioară. Acest lucru nu doar că face mașina inconfortabilă la intrare, dar poate și deteriora echipamentele electronice și alte componente sensibile din interior. Un parasolar eficient poate reduce temperatura interioară cu până la 30%, făcând mașina mult mai confortabilă și sigură la utilizare imediată.

Ce temperatură s-a atins în mașină, cu parasolarul pus

Ca să nu vă mai ținem în suspans, trebuie să vă spunem că măsurătoarea s-a făcut în jurul orei 15.00 – 15.0, luni, 15 iulie 2024. În timp ce afară, la umbră, erau în jur de 46 de grade Celsius, în mașină, temperatura depășea cu mult această valoare. Din păcate, măsurătoarea noastră nu este una tocmai exactă, singurul termometru pe care l-am avut la însemână indicând abia valoarea maximă pe care o putea înregistra. Telefonul intră în protecție dacă este lăsat 10 minute în mașină, semn că se depășește o valoare termică destul de mare.

Termometrul din mașină arăta 50 de grade Celsius

Când am revenit în habitaclu, după 10 minute, termometrul nostru indica 50 de grade Celsius, însă credem că temperatura era mult peste. Vom încerca să revenim în ziua următoare, la aceeași oră, cu un termometru care poate înregistra valori mai mari și poate așa vom reuși să înregistrăm o valoare cât mai aproape de cea reală, instrumentele pe care le folosim noi nefiind unele omologate, din păcate.

Recorduri de temperatură, în România și în toată Europa

Se preconizează că temperaturile extreme vor persista până miercuri, 17 iulie, în cea mai mare parte a sudului Europei, după mai multe zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Această căldură intensă se va menține în centrul și estul Mării Mediterane până la sfârșitul săptămânii și chiar până săptămâna viitoare, existând posibilitatea de a doborî recorduri de temperatură.

În Tunisia, în Africa de Nord, se așteaptă temperaturi de până la 50 de grade Celsius în unele regiuni, accentuând astfel extremitatea valului de căldură care afectează regiunea.

ANM emite primul cod roșu de caniculă pentru litoral

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis primul cod roșu de caniculă din istorie pentru zona litoralului românesc. Până acum, litoralul a fost ferit de astfel de valori extreme, chiar dacă în alte regiuni au fost înregistrate numeroase recorduri de caniculă. Conform celei mai recente prognoze, turiștii de pe litoral se confruntă acum cu aceste temperaturi extreme pentru prima dată.

Prognoza pentru următoarele zile

Pentru zilele de 15 și 16 iulie, ANM a menținut avertizarea de valori termice extreme. În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură va continua să se intensifice, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade Celsius. Pe litoral, temperaturile vor varia între 33 și 36 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade Celsius, caracterizând astfel nopți tropicale. Valul de căldură va persista în întreaga țară în zilele următoare.

Avertizarea de caniculă extremă este prelungită în România și pentru ziua de mâine, existând toate șansele ca aceste valori extreme să se resimtă până la finalul acestei săptămâni în toată țara, nu numai pe litoral.