Documentul care ar putea crește pensiile românilor, ar trebui să ajungă la Casa de Pensii. Ce este adeverința de acord global

de: Alexandru Puiu
01 06. 2024

În contextul actual al sistemului de pensii din România, adeverința de acord global se conturează ca un document crucial pentru creșterea pensiilor românilor. Dar ce este acest document și cum influențează el valoarea pensiilor?

Ce este adeverința de acord global

Adeverința de acord global este un document prin care se atestă veniturile obținute în baza unui sistem de plată specific, numit acord global. Conform Codului Muncii aprobat prin Legea nr. 3, publicată în Buletinul Oficial nr. 50 din 8 iunie 1950, plata pentru munca prestată se putea realiza fie în funcție de durata acesteia, fie în conformitate cu un acord sau pe bază de lucrare la bucată.

În cadrul acestui sistem de plată, compensația pentru munca desfășurată este acordată fie pe perioade de timp lucrate (lunar, zilnic sau pe oră), fie pe baza unui acord prestabilit pentru lucrarea efectuată. Sistemul periodic de salarizare lunară presupune calcularea remunerației exclusiv pe baza lunii calendaristice, indiferent de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă.

Impactul asupra pensiilor

Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat importanța includerii adeverinței de acord global în calculul pensiilor. Într-un interviu pentru Antena 3, Budăi a explicat că “este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul”.

Acest proces va permite integrarea unor venituri suplimentare în baza de calcul a pensiei, crescând astfel valoarea acesteia pentru mulți pensionari. Budăi a mai menționat că “lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”. Cu toate acestea, pensionarii trebuie să depună adeverința din proprie inițiativă pentru a beneficia de ajustările favorabile.

Sistemele de salarizare în acord global

În sistemul periodic de salarizare pe zi, salariul este calculat în funcție de numărul de zile lucrate într-o lună. Valoarea retribuției pentru unitatea de acord sau pentru lucrarea la bucată este stabilită prin împărțirea salariului din indicatorul tarifar fixat pentru o perioadă specifică la norma de muncă definită pentru același interval de timp.

Această metodă de salarizare a fost implementată în diverse domenii prin Hotărârea Consiliului de Miniștri (HCM) nr. 568 din 28 mai 1973, publicată în Buletinul Oficial nr. 74. De asemenea, prin HCM nr. 1772/1956 s-a aprobat salarizarea muncitorilor care activau în sectorul vegetal, zootehnic și mecanic din unitățile agricole de stat. Îmbunătățirea sistemului de salarizare a muncitorilor din întreținerea și exploatarea uzinelor, rețelelor și stațiilor electrice a fost reglementată prin HCM nr. 1279/1956.

Rolul și importanța adeverinței de acord global

Adeverința de acord global reprezintă o modalitate prin care muncitorii pot dovedi veniturile obținute în baza acestui sistem de plată specific. Acest document este esențial pentru recalcularea pensiilor, deoarece include veniturile care, până acum, nu au fost luate în considerare în mod corespunzător. Astfel, pensionarii care au lucrat în baza unui acord global pot beneficia de pensii mai mari, reflectând mai precis contribuțiile lor de-a lungul anilor de muncă.

În concluzie, adeverința de acord global este un document important care ar putea crește pensiile românilor. Este esențial ca pensionarii să fie conștienți de existența și importanța acestui document și să îl depună la Casa de Pensii pentru a beneficia de recalcularea pensiilor. Astfel, se asigură o corectitudine și o justă recunoaștere a muncii prestate de-a lungul carierei lor.