27 mai 2024 | 08:09

A vrut să iasă la pensie fără să lucreze o zi în viața ei. Ce a pățit o româncă la Casa de Pensii

ACTUALITATE
A vrut să iasă la pensie fără să lucreze o zi în viața ei. Ce a pățit o româncă la Casa de Pensii

O femeie din Suceava a încercat să obțină pensionarea pentru limită de vârstă cu ajutorul unei adeverințe false, pretinzând că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Pe 16 mai 2022, suceveanca, în vârstă de 64 de ani și absolventă a 10 clase, s-a prezentat la Casa Județeană de Pensii Suceava cu documentul falsificat, care indica faptul că a lucrat între 1 mai 1987 și 1 decembrie 2000 la o firmă locală.

Încercarea de fraudă

Funcționarii Casei de Pensii au fost suspicioși și au început să verifice autenticitatea documentului. După verificări, au descoperit că femeia nu lucrase niciodată la societatea menționată în adeverință. În consecință, i-au respins cererea de pensionare și au sesizat imediat autoritățile polițienești.

Pe 15 mai 2024, Judecătoria Suceava a condamnat-o pe femeie la 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de doi ani. Aceasta a fost acuzată de tentativă la înșelăciune și uz de fals. Decizia instanței nu este încă definitivă, dar reflectă gravitatea faptei sale.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a argumentat în trimiterea în judecată că acțiunea femeii reprezenta un pericol pentru încrederea publică în autenticitatea documentelor civile.

„Cunoscând caracterul fals al conținutului adeverinței nr. 428 din 21.06.2018, a prezentat-o funcționarilor publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava,” se arată în rechizitoriul parchetului.

Recunoașterea faptei și pedeapsa

În fața instanței, femeia și-a recunoscut fapta și a solicitat ca judecata să se facă pe baza procedurii simplificate pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei. Aceasta a fost obligată și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.

Instanța a considerat necesară condamnarea femeii pentru a sublinia gravitatea infracțiunii și necesitatea de conștientizare a consecințelor faptelor sale.

„Este necesară o soluție de condamnare a inculpatei, pentru motivele arătate în cadrul analizei situațiilor de fapt și de drept, referitoare la gravitatea infracțiunii, la lezarea obiectului juridic protejat de legea penală și la necesitatea de conștientizare de către inculpată a situației reprobabile în care s-a plasat prin propria conduită”, a declarat instanța.

Acest caz scoate în evidență eforturile autorităților de a combate fraudele în sistemul de pensii și importanța verificării autenticității documentelor prezentate. Femeia din Suceava a încercat să profite de sistemul de pensii fără a munci o zi în viața ei, dar a fost descoperită și pedepsită corespunzător. Aceasta a fost obligată să înțeleagă gravitatea faptei sale și să suporte consecințele legale, servind ca un exemplu pentru alții care ar putea fi tentați să încerce același lucru.