Dispozitivele care vor apărea în casele românilor. E oficial, vor fi de mare ajutor mai ales pentru cei cu locuințe mai vechi

de: Andrei Simion
24 02. 2024
Foto EON România

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Dr. Raed Arafat, împreună cu Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, au anunțat inițierea unei campanii de siguranță publică ce vizează instalarea a 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon în locuințele din România. Campania, denumită „Detector pentru viață”, face parte din activitățile Săptămânii Protecției Civile și include, pe lângă distribuirea detectoarelor, și organizarea de cursuri de prim-ajutor și zile cu porțile deschise la inspectoratele județene pentru situații de urgență.

Conform declarațiilor lui Raed Arafat, detectoarele, oferite cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid, au o garanție de zece ani. Selecția locuințelor ce vor beneficia de aceste dispozitive s-a bazat pe criterii stabilite de DSU, țintind în special casele mai vechi și pe cele în care locuiesc categorii vulnerabile ale populației, cum ar fi bătrânii, persoanele cu dizabilități sau familiile cu mulți copii.

„Noi am stabilit nişte criterii şi sunt următoarele judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obţinut de la IGSU. În fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi. În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Arafat

Arafat a subliniat că, deși campania nu poate satisface nevoile la nivel național, scopul principal este de a încuraja populația să achiziționeze și să instaleze pe cont propriu astfel de dispozitive de siguranță. „Detectoarele nu sunt scumpe deloc, este câțiva euro un detector, depinde de calitate, de caracteristici”, a explicat el.

În cadrul conferinței de presă, Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a evidențiat importanța campaniei în salvarea de vieți și a îndemnat la o mai mare responsabilitate în domeniul prevenției. El a menționat că, comparativ cu alte țări europene, România are un decalaj în ceea ce privește prevenția și educația civică legată de intervenția în situații de urgență.

“Am avut ocazia să discut recent cu colegi din alte ţări europene. Şi ce am constatat este că dacă în materie de dotări şi de organizare, de sistem de integrare, ei sunt doi, trei paşi în urma noastră, în schimb de materie prevenţie şi de educaţie civică cu privire la intervenţia spontană, pe loc, în situaţii de urgenţă a celor din jurul cetăţeanului aflat în nevoie până când vin salvatorii profesionişti, suntem noi în urmă. De regulă, avem o mentalitate de tip contractualist, e treaba altuia, de aia e plătit, să vină să intervină. În alte ţări sisteme de organizare pe bază de voluntariat, de pregătire civică, de intervenţie la primele măsuri se fac sistematic şi cetăţenii participă în mod voluntar la acestea”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.

Predoiu a cerut o abordare mai riguroasă din partea autorităților în evaluarea riscurilor și controlul situațiilor de urgență, subliniind că orice lipsă de acțiune poate avea consecințe grave asupra vieților oamenilor.

Campania „Detector pentru viață” este un efort de a îmbunătăți măsurile de prevenție în rândul populației și de a reduce numărul incidentelor legate de incendii și intoxicații cu monoxid de carbon. Aceasta reprezintă un pas în direcția creșterii gradului de conștientizare și responsabilizare a cetățenilor în ceea ce privește siguranța personală și a locuințelor lor.