Dispar banii cash? Ce se va întâmpla cu numerarul, de fapt VIDEO

de: Iulia Kelt
22 04. 2024

This browser does not support the video element.

Într-o eră dominată tot mai mult de digitalizare, ideea de a renunța la banii cash și de a utiliza exclusiv monede virtuale începe să capete tot mai mulți adepți.

Este nevoie de echilibru

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra unor implicații destul de profunde ale unei astfel de schimbări și subliniază necesitatea de a găsi un echilibru între eficiența oferită de tehnologia digitală și protecția libertății și a drepturilor individuale.

Printre concluziile specialiștilor în finanțe, tehnologie și protecția datelor se numără următoarele.

O tranziție completă la monedele virtuale ar facilita manipularea acestora, punând în pericol securitatea financiară a indivizilor.

Utilizarea exclusivă a monedelor virtuale ar permite o monitorizare detaliată a comportamentului de cumpărare a indivizilor, amenințând astfel confidențialitatea și autonomia acestora.

Comercianții ar putea utiliza datele colectate pentru a stabili prețuri dinamice în funcție de istoricul achizițiilor fiecărui individ, ceea ce ar putea conduce la practici discriminatorii sau la o pierdere a controlului asupra costurilor pentru consumatori.

O societate fără cash nu ar fi una perfectă, susțin specialiștii

Specialiștii atrag atenția că o societate fără numerar ar putea duce la încălcări ale drepturilor individuale și ale autonomiei, fiind problematică din punct de vedere legal și etic.

În plus, există preocupări legate de protecția datelor și de confidențialitatea informațiilor personale într-o lume digitalizată.

Deși progresul digitalizării este inevitabil, specialiștii subliniază că banii cash nu vor dispărea complet, ci va coexista cu metodele de plată digitale.

Cash-ul continuă să ofere libertate și independență financiară, iar viitorul banilor va fi la intersecția dintre monedele tradiționale și cele virtuale.

Viitorul banilor depinde de găsirea unui echilibru între avantajele oferite de tehnologia digitală și protejarea libertății și a drepturilor individuale.

Este, fără dar și poate, esențial să se reglementeze și să se protejeze utilizarea monedelor virtuale în conformitate cu principiile etice și legale, asigurându-se că digitalizarea plăților aduce beneficii reale pentru societate în ansamblu.