09 ian. 2024 | 10:46

Legea banilor cash 2024. Cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică

News
Legea banilor cash 2024. Cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică
Legea banilor cash 2024. Cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică

Schimbări importante din noul an, despre care toți românii trebuie să știe. Legea banilor cash intră în vigoare și aduce modificări majore. Cât numerar poate tranzacționa o persoană fizică și ce modificări au fost făcute la nivel național. Când intră în vigoare acestea.

Care sunt noile plafoane cash

Începând cu data de 16 iunie 2024, vor intra în vigoare unele schimbări semnificative în gestionarea tranzacțiilor cu numerar și plata salariilor, ca urmare a adoptării Legii 406/2023, cunoscută sub denumirea de Legea Banilor Cash, și a Ordonanțelor de Urgență 98/2023 și 115/2023. Aceste modificări includ impunerea unei limite zilnice de 10.000 de lei pentru orice tranzacție în numerar între entități juridice și persoane fizice, alături de reglementări referitoare la soldul de casierie și avansurile de decontare.

Inițial concepută pentru a interzice plățile salariale în numerar, Legea 406/2023 a suferit o modificare la sfârșitul anului, permițând totuși plata salariilor și în numerar, oferind simultan opțiunea plății prin intermediul conturilor bancare. De asemenea, comercianții vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Premierul Marcel Ciolacu a explicat că economia nu este încă pregătită pentru o reducere drastică a utilizării numerarului, mai ales în zonele rurale, motivând astfel modificările succesive ale legislației care reglementează plățile în numerar.

În special, în urma schimbărilor recente referitoare la posibilitatea angajatorilor de a oferi remunerații în numerar, plățile cash au primit un fel de protecție economică. Celelalte măsuri au fost justificate prin necesitatea diversificării opțiunilor de plată, în conformitate cu obiectivul guvernanților de a moderniza sistemul financiar și de a combate evaziunea fiscală.

Tot ce trebuie să știi despre tranzacțiile cash

Schimbările legislative recente privind tranzacțiile în numerar au fost confirmate prin promulgarea Ordonanței de Urgență 115/2023, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Aceste noi reguli, aplicabile începând cu începutul anului 2024, afectează atât companiile, cât și cetățenii, având ca obiectiv principal reducerea evaziunii fiscale. Cu toate acestea, eficiența acestora a fost subiectul unor dezbateri încă de dinainte de promulgare.

Citește și: Câţi bani cash poţi folosi pe zi de acum. Schimbarea legii de care românii trebuie să ştie cât mai curând

Începând din 2024, tranzacțiile între persoane juridice și persoane fizice, inclusiv primirea sau rambursarea împrumuturilor sau finanțărilor, vor fi obligate să se desfășoare exclusiv prin mijloace de plată non-cash, iar limita zilnică pentru astfel de tranzacții va fi de 10.000 de lei per persoană.

Această limită zilnică se aplică oricărui tip de tranzacție în numerar între entități juridice, inclusiv persoane fizice care dețin un PFA sau orice altă formă similară de organizare juridică, și persoane fizice. Aceasta include vânzări, cumpărături, dividende sau orice alt gen de tranzacții.

Ce se schimbă din 2024

Recentele modificări fiscale impuse de Ordonanța de Urgență nr. 98/2023 aduc o serie de reguli importante care vor avea un impact semnificativ asupra modului în care firmele gestionează tranzacțiile și plățile.

Aceste schimbări, care vor intra în vigoare în curând, vizează aspecte precum limitarea soldului de casierie, restricționarea avansurilor pentru decontări și interzicerea împrumuturilor în numerar pentru administratori sau asociați. Ministerul Finanțelor și ANAF sunt așteptate să ofere clarificări suplimentare pentru a ghida firmele în aplicarea acestor prevederi.

În primul rând, noul set de reguli limitează soldul de bani pe care o firmă îl poate avea în casierie la sfârșitul zilei la 50.000 de lei, un pas menit să reglementeze și să prevină manipularea fondurilor în numerar. De asemenea, avansul pe care un angajat îl poate primi pentru decontări este acum restricționat la 1.000 de lei pe zi, impunând o limită clară asupra utilizării acestor fonduri pentru cheltuieli personale.

O altă schimbare importantă este interzicerea administratorilor sau asociaților de a împrumuta firma în numerar. Aceasta este o măsură menită să evite practicile financiare neclare și să consolideze transparența în gestionarea fondurilor în cadrul companiilor.

În paralel cu noile reguli, unele prevederi existente în lege vor continua să fie aplicate. Limita zilnică pentru încasările realizate între operatorii economici rămâne la 5.000 de lei, iar pentru magazinele de tip cash and carry, aceasta este majorată la 10.000 de lei.

Află și: Pensionarii au primit confirmarea pe care o așteptau la început de an. Încep plățile de mâine

De asemenea, persistă interdicția plăților fragmentate în numerar pentru facturi care depășesc 5.000 de lei sau 10.000 de lei în cazul magazinelor cash and carry, o măsură menită să prevină fragmentarea tranzacțiilor mari în mai multe plăți mici.

O altă noutate importantă este legată de restituirea sumelor pentru facturi stornate sau bunuri returnate. Astfel, sumele care nu depășesc plafonul de 10.000 de lei pot fi restituite în numerar, în timp ce sumele care depășesc acest plafon vor fi rambursate prin instrumente de plată fără numerar. În situații excepționale, când persoanele fizice declară că nu au cont bancar, restituirea poate fi efectuată integral în numerar.

Aceste schimbări semnificative în reglementarea financiară vor impune o adaptare rapidă și atentă a companiilor la noile cerințe, iar colaborarea strânsă cu autoritățile fiscale va fi esențială pentru o implementare eficientă și conformă cu noile reguli.

PlaySport
Tragedie uriașă! Prezentatorul cunoscut de toată țara a murit la 44 ani, în timp ce-și plimba câinele: „Devastator”
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu, aproape GOALĂ! Fusta e prea scurtă, s-a văzut TOT
Digi24
Șeful forțelor NATO din Europa avertizează: Rușii au mai multe trupe în Ucraina decât la începutul invaziei
Cancan.ro
Prințul William a ieșit cu altă femeie, în mare secret, în timp ce Kate Middleton face chimioterapie. S-a aflat cine este
GSP.ro
Vedeta care a fost la FCSB - Universitatea Craiova: „Dacă mai vin la două meciuri, mă bag antrenor”
Stirile PROTV
Trei tineri împușcau trecători cu o armă cu aer comprimat, în timp ce se plimbau cu mașina prin București
Romania TV
Câştigător Survivor România All Stars 2024. Nebunie totală, avem numele!
Capital.ro
Se schimbă SEMAFOARELE. Este decizia pe care o așteptau milioane de posesori auto
EVZ.ro
Românii s-au îmbolnăvit de divorț. Care e noul mod de viață
Adevarul
Surori siameze, dezvăluiri despre viața amoroasă. Ce se întâmplă dacă una dintre ele moare VIDEO
BZI.ro
Alexia Eram, despre căsătoria cu Mario Fresh: „Mă văd căsătorită, cu un copil și o carieră frumoasă!”
Spynews.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Libertatea.ro
Cine e suspectul în cazul femeii ucise al cărei cadavru a fost găsit pe un câmp din Dâmbovița
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
S-au aflat finaliștii de la Survivor 2024. Cine sunt concurenții care vor lupta pentru premiul cel mare
Redactia.ro
FOTO Și-au bătut joc de Kylian Mbappe, după ce a fost "invizibil" cu Barcelona! Nici alții n-au scăpat de meme-uri
Digisport.ro
De teama eclipsei, o astroloagă şi-a ucis partenerul, și-a rănit copiii, iar apoi și-a luat viața
Click.ro
De ce boală suferă fiul chef-ului Orlando Zaharia: „Doctorii fugeau de mine. Am dormit cu soția într-o mașină, în curtea spitalului”. Andreas are 18 ani
Viva.ro
Franța are o tehnologie militară pe care toată lumea și-o dorește
Digi24
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Digi24
Divorțul care zguduie lumea mondenă! Și-au spus ADIO după 23 de ani! Nimeni nu se aștepta la asta!
Unica.ro
Renaște o mare stațiune din România. Era preferată și de Ceaușescu
EVZ.ro
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews
UNGURII, SCANDAL monstru în Europa. Decizia care a pus PE JAR pe toată lumea
Capital.ro
Simona Bucura-Oprescu, vești bune pentru femei! ”Venim cu două beneficii importante în ceea ce privește pensia!”
Antena 3
Ilie Năstase a preluat modelul lui Robert de Niro și vrea un copil, deși a trecut de 70 de ani
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Nu-mi pasă...”
Avantaje
Locuri de MUNCĂ disponibile! Se caută ANGAJAȚI într-o mare COMPANIE de STAT
Mediaflux
Femeia care a fost ucisă și aruncată pe câmp, lângă autostradă, a vorbit cu sora ei înainte să plece de acasă. Ce i-a spus: „Am primit un telefon...”
Spynews.ro
Câte ouă poţi mânca pe zi. Ce diferență este între oul fiert și oul prăjit
Realitatea.net
Cât de mult s-a schimbat ispita Cristi de la Insula Iubirii de când nu mai e la tv. Ce mai face bărbatul care a ispitit-o pe Mari
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro