Descoperirea bizară de pe Marte: o față umană văzută într-o formațiune stâncoasă stârnește imaginația oamenilor

de: Cojocaru Cristian
19 10. 2024
O formațiune stâncoasă ce seamănă izbitor cu fața unui om. (NASA/JPL-Caltech/ASU)

O imagine surprinsă recent de roverul Perseverance pe Marte a declanșat noi discuții și speculații. Fotografia, realizată pe 27 septembrie 2024, pare să prezinte ceea ce seamănă izbitor cu o față umană severă și deshidratată, lăsată la mila aspră a luminii solare marțiene. Totuși, nu este vorba despre un cap uman real, ci despre un fenomen cunoscut sub numele de pareidolie — identificarea de forme familiare în obiecte aleatorii, în acest caz, o simplă rocă erodată.

Această stâncă sedimentară de pe Marte, similară altor formațiuni din zonele unde se presupune că ar fi curs apă, a atras atenția din cauza modului în care a fost modelată de eroziune. Datorită modului în care s-a erodat și unghiului din care a fost fotografiată, formațiunea pare să semene cu un cap uman așezat pe o parte, cu detalii care amintesc de un nas, o gură și un maxilar, scrie Sciencealert.

Pareidolia și Marte: O fascinație veche

Pareidolia nu este un fenomen nou pe Marte. De-a lungul anilor, roverele care au explorat Planeta Roșie au surprins imagini cu diverse roci care au trezit imaginația oamenilor. S-au găsit stânci care arată ca un urs, o lingură, un schelet sau chiar o mică statuie. Aceste observații sunt rezultatul modului în care creierul uman procesează informațiile vizuale, interpretând rapid umbrele și formele familiare.

Acest fenomen se întâmplă și pe Pământ, nu doar pe Marte. Cercetările arată că există o parte specializată a creierului, numită girusul fusiform, care se ocupă de identificarea rapidă a fețelor. Asemenea situații au mai fost documentate prin proiecte precum Google Faces, care găsesc forme asemănătoare fețelor în peisaje de pe Terra.

Imaginea a fost surprinsă de roverul Perseverance pe 27 septembrie 2024, folosind camera sa Mastcam-Z. (NASA/JPL-Caltech/ASU).

Un joc al minții sau semn de viață?

Chiar dacă descoperirea a stârnit fascinația publicului, experții sunt de acord că aceasta este doar o coincidență remarcabilă. Nu există dovezi științifice care să sugereze că viața complexă a apărut vreodată pe Marte. Totuși, astfel de fenomene continuă să capteze imaginația, mai ales în contextul pregătirilor pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Astfel, descoperirea acestei „fețe” este un exemplu perfect de cum oamenii sunt pregătiți să găsească semne de viață chiar și acolo unde nu există, un semn al dorinței noastre de a explora și a înțelege mai bine universul din jurul nostru.