Fenomenul ciudat de pe Marte pe care cercetătorii îl urmăresc de peste un deceniu

Fenomenul ciudat de pe Marte pe care cercetătorii îl urmăresc de peste un deceniu

Un fenomen ciudat în atmosfera planetei Marte a reapărut: un nor de fum care pare să fie produs chiar de către vulcanul Arsia Mons, unul dintre cei mai înalţi din Sistemul Solar.

Nava spațială Mars Express de la Agenția Spațială Europeană, precum și altele ca acestea, urmăresc evoluția ciudatului nor din 2009. Acum, noi imagini dezvăluite săptămâna aceasta de ESA arată că norul a persistat.

Cum a apărut norul misterios de pe Marte

Scanările sugerează că norul misterios nu este legat în niciun fel de activitatea vulcanică – ultima dată când Arsia Mons a fost activ a fost în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, potrivit NASA. În schimb, oamenii de știință bănuiesc că este un nor format din gheață din apă, care curge pe laturile înclinate ale vulcanului.

Norul, reperat în ultimele imagini făcute pe 17 și 19 iulie de camera de monitorizare vizuală (VMC) de la Mars Express, pare să aibă o lungime de până la 1.800 de kilometri.

Și nici nu durează mult. În fiecare an marțian, în jurul timpului solstițiului sudic al lui Marte – echivalentul zilei de 21 decembrie aici pe Pământ – norul crește câteva ore în fiecare zi și se stinge repede din nou.

„Acest nor alungit se formează în fiecare an marțian în acest sezon în jurul solstițiului sudic și se repetă timp de 80 de zile sau chiar mai mult, în urma unui ciclu zilnic rapid”, a spus într-o declarație ESA Jorge Hernandez-Bernal, candidat la Universitatea din Țara Bascilor și autor principal al unui studiu în curs de desfășurare al fenomenului. „Cu toate acestea, nu știm încă dacă norii sunt întotdeauna atât de impresionanți”, a adăugat el.

Este o observație neobișnuită, posibilă doar datorită câmpului larg de vedere al VMC și orbitei extrem de eliptice.

Vremea de pe Marte ar putea deveni un subiect mult mai interesant pentru toată lumea, din moment ce SpaceX are planuri mărețe în ceea ce privește călătoriile pe Marte.